Хто повинен сісти за обвал гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто повинен сісти за обвал гривні

Валюта
9384
Девальваційний шторм, що неабияк познущався над національною валютою в серпні і на початку вересня, зробив біднішими мільйони українців, при цьому примноживши капітали спекулянтів всіх рівнів. У таких випадках глави фінансових відомств інших країн або добровільно йдуть у відставку, або взагалі стають фігурантами гучних кримінальних справ.
Робота під "прикриттям"
Чергова хвиля знецінювання нацвалюти, початок якої економісти очікували лише в перші дні осені, несподівано обрушилася на ринок у розпал літа. У липні гривня втратила в ціні близько 1,7%, а за підсумками серпня ще 7,3%. Ситуація досягла пікової точки наприкінці минулого тижня: безготівкові котирування впали до 8,9 грн./$, а на готівковому ринку до 9,2 грн./$. Цікаво, що і у Нацбанку, і в уряді переконані - передумов для такого різкого обвалу гривні немає. Тієї ж думки дотримуються і міжнародні експерти, пояснюючи поточні події політичною плутаниною в країні. "В Україні відсутні фундаментальні економічні причини для різкого знецінювання національної валюти. Гривня слабшає через політичну невизначеність і нечітку економічну політику", - заявила Джейла Пазарбазіолу, глава місії Міжнародного валютного фонду (МВФ).
Намагаючись знайти відповідального за свавілля на валютному ринку, владні структури натякають одна на одну. Кабмін звично намагається повісити всіх собак на відомство Володимира Стельмаха, що не зуміло впоратися із ситуацією. "Девальвація гривні не має обґрунтованих економічних причин. Це чиста спекуляція, чиста некомпетентність із боку Національного банку", - оголосила днями прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко. Не відступаючи від сформованих традицій, Нацбанку вкотре пригрозили карним розслідуванням, висунувши звинувачення в корупції і зловживаннях. За словами міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, міністерство виявило ознаки фінансових махінацій при рефінансуванні комерційних банків, а також шахрайства під час валютних аукціонів, до яких були причетні вищі посадові особи НБУ. Щодо них зараз ведеться розслідування.
У свою чергу Нацбанк звинувачує у всіх смертних гріхах уряд, який завалив економіку країни. А пред'явлені звинувачення в махінаціях називає нічим іншим, як політичними інсинуаціями. "Очевидно, подібні заяви викликані політичною заангажованістю і прагненням змінити політику Нацбанку в монетарній і валютно-курсовій сферах напередодні президентських виборів", - відхрестився від заяв глави міліцейського відомства директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик. У словесну суперечку між чиновниками не прогавив шансу втрутитися Президент. Віктор Ющенко прозоро натякнув, що готовий пожертвувати "своїм" главою НБУ, за якого раніше стояв горою, якщо Володимир Семенович виконуватиме накази уряду, вмикаючи друкарський верстат для покриття бюджетного дефіциту і дестабілізуючи національну валюту.
Втім, публічні суперечки чиновників поки лише здіймають пил. Схоже, що роздування скандалу для них тільки привід відволікти увагу від подій, які реально відбуваються на валютному ринку. Адже поточний період "слабкої" гривні став доречним для всіх учасників суперечки.
Уявний хворий
За бажання різкому обвалу гривні можна знайти достатньо економічних виправдань. "По-перше, відбулося сезонне падіння пропозиції валюти з боку фізосіб, пов'язане із закінченням періоду відпусток. По-друге, на серпень-вересень припадає пік виплат за зовнішніми запозиченнями, як суверенними, так і корпоративними, що різко збільшило попит на валюту на міжбанку (за підрахунками НБУ у вересні-грудні сумарні виплати за суверенним і квазісуверенним боргом складуть $1,9 млрд). По-третє, перед початком опалювального сезону традиційно збільшується попит на валюту з боку "Нафтогазу" для накачування палива в підземні сховища", - пояснив у розмові з "k:" аналітик ІГ "Сократ" Михайло Сальников. Не можна забувати і про жалюгідний стан платіжного балансу. "У липні було відзначено зростання споживчого імпорту на 16%. А Україна за поточного стану платіжного балансу не може собі дозволити нарощувати імпорт. Поточний рахунок платіжного балансу і у першому півріччі балансував поблизу нуля, а після липневого зростання імпорту його дефіцит склав $355 млн. за місяць", - констатував старший аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital Андрій Нестерук.
Втім, залатати діру в платіжному балансі (близько $950 млн.) для Нацбанку цілком під силу. Для цих заходів була використана частина коштів третього траншу Міжнародного валютного фонду, який наприкінці липня перерахував Україні $3,3 млрд. у рамках кредиту stand-by. Інші кошти МВФ пішли на рахунок поповнення резервів НБУ. "Валютні резерви України на 1 серпня склали $29,63 млрд., що говорить про наявність у країні достатніх ресурсів для того, щоб у найближчі місяці та у період передвиборної кампанії перекривати можливі проблеми із платіжним балансом", - резюмував голова Держфінпослуг Віктор Суслов.
Однак замість того щоб попередити дефіцит валюти в період пікового попиту на неї, НБУ зіграв у мовчанку. "Національний банк пішов за найгіршим сценарієм - припинив інтервенції на півшляху, не сказавши про це практично ні слова", - уточнив економіст Astrum Investment Management Олексій Блінов. Для цього у Володимира Стельмаха були "залізні" підстави відповідно до спільного Меморандуму українського уряду, Нацбанку і МВФ обсяги валютної підтримки в серпні не повинні були перевищити $700 млн. І до моменту піка попиту на ВКВ НБУ повністю вичерпав цей ліміт. Втім, таке чітке виконання домовленостей було б зрозуміло, якби й інші обіцянки МВФ виконувалися настільки ж скрупульозно. Але Кабмін не виконав жодного ключового завдання, поставленого перед ним міжнародним фінансовим інститутом у рамках співробітництва за програмою stаnd by від фінансового оздоровлення "Нафтогазу" до початку пенсійної реформи. Тому дисциплінованість Нацбанку на цьому тлі виглядає навіть неприродно. Тим більше, що платою за таку слухняність стала нестабільність національної валюти.
Кому це потрібно?
На сьогоднішній день можна висунути кілька версій, які пояснюють поведінку НБУ. Обвал гривні дав можливість уряду вигідно конвертувати кредити МВФ у нацвалюту. До речі, пік девальвації збігся з виділенням валютним фондом Україні $1,59 млрд., які ми одержали в рамках розподілу SDR на 161,18 млрд. ($252,08 млрд.) серед 186 країн акціонерів фонду. "Нинішній сценарій дозволить уряду погасити дефіцит бюджету за рахунок коштів, отриманих у валюті. Це пояснює той факт, що з девальвацією гривні чиновники борються неохоче", - зауважує заступник директора РА "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран. МВФ підтвердив, що вже отримані Україною кредитні кошти дозволяють повністю покрити бюджетний дефіцит.
Про те, що різкий обвал нацвалюти був спровокований навмисно, здебільшого говорить і той факт, що "Нафтогаз", який купував протягом останніх декількох місяців валюту прямо в НБУ, цього разу був допущений на ринок, викликавши нищівний сплеск попиту на ВКВ (поточного місяця НАК повинен здійснити оплату поставок газу за серпень у розмірі $660 млн. і виплатити $500 млн. за єврооблігаціями, термін погашення яких припадає на 30 вересня). У такий спосіб відомство Володимира Стельмаха вкотре створило ґрунт для проведення масштабних спекуляцій, давши заробити своїм підопічним.
"Деякі гравці, знаючи про майбутню подію, могли притримувати курс для продажу валюти компанії, розуміючи безвихідність ситуації НАК, не спроможної порушувати міждержавні угоди", - вважає провідний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг" Віктор Шулик. "Та й самому НБУ треба виконувати розпорядження про передачу в бюджет 10 млрд. грн. зі своїх доходів. Тому такі дії відомства виглядають цілком закономірно", - доповнив колегу Михайло Сальников. Якщо ж урахувати наявність кримінальних справ щодо посадових осіб НБУ за фактом шахрайських дій при проведенні валютних аукціонів, стає зрозумілим, що у відомстві Володимира Стельмаха переймалися не тільки за державу, а й за особисту кишеню свою і своїх заступників.
Те, що дотепер діється на валютному ринку, не сильно тривожило і політиків, яким знецінювання гривні також обіцяє чималі дивіденди. Девальвація гривні дозволяє їм примножити кошти, які залучаються зараз у країну під виборчу кампанію. Аналітики не виключають, що невдалий досвід проведення Нацбанком цільових інтервенцій, під час яких НБУ продав підопічним для реалізації на готівковому ринку $262 млн., насправді був не таким вже й невдалим. Першу інтервенцію Нацбанку (близько $90 млн.) викупили деякі фінустанови, продавши дешеву валюту структурам, наближеним до Нацбанку і політичних кіл. Втім, уже наступна інтервенція ($170 млн.), проведена 27 серпня, дійсно потрапила на готівковий ринок, надавши можливість взяти участь у спекуляціях і обізнаним спритним співгромадянам. Скупивши "зелені" за пільговим курсом (8,16 грн.), вони відразу перепродували валюту за комерційним 8,4-8,5 грн./$.
Про те, що для серйозних курсових стрибків дійсно немає ніяких глобальних економічних підстав, говорить хоча б той факт, що вже в середу, 9 вересня, після чергової хвилі нападів уряду на НБУ і Президента, гривня знову почала зміцнюватися. За заявою глави НБУ, відомство має намір витратити у вересні 2009 року не менше, ніж $1 млрд. на валютні інтервенції на міжбанківському ринку, впровадивши форму валютних аукціонів. Чого цілком може вистачити для підтримки стабільності нацвалюти. Але справа в тому, що в поточній ситуації курс управляється фактично в ручному режимі. "Рівень гривня/долар буде повністю залежати від дій НБУ, який може продовжити інтервенції і додатково зміцнити гривню, а може і припинити їх і залишити курс на поточному рівні", говорить начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Bank (Україна) Олександр Печеріцин.
Уже напередодні отримання Україною четвертого траншу кредиту МВФ, що очікується в листопаді поточного року, експерти не виключають дзеркального повторення поточної ситуації. "Після нетривалої корекції цього місяця і короткого періоду стабілізації можна чекати наступного зростання курсу долара до позначки 9,3-9,5, якої він досягне під кінець року", - прогнозує Микола Івченко. "Якщо ж виконавча влада не припинить діяти винятково в розрізі підготовки до виборів, до січня ми побачимо курс 12 грн./$. Хоча економічних причин для такого курсу знов-таки не буде", - обіцяє Віталій Шапран. Але уряд, а тим більше Президент ніколи не підуть далі публічних заяв щодо свого бажання розібратися в діяльності НБУ. Оскільки політика, що проводиться Володимиром Стельмахом, цілком відповідає їхнім запитам. А виходить, безкарна курсова гойдалка країні забезпечена, принаймні, до закінчення виборів.
Галина Обухова
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас