Біржа ПФТС буде продана росіянам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біржа ПФТС буде продана росіянам

Фондовий ринок
971
Московська міжбанківська валютна біржа (ММВБ) близька до укладення угоди про купівлю української біржі ПФТС.
Про це повідомило джерело, близьке до переговорного процесу. За його словами, загальні параметри майбутньої операції президент біржі Ірина Зоря має намір оповістити на щорічному Форумі учасників ринку капіталу, який пройде з 17 по 20 вересня в Алушті. Показовим є той факт, що в цьому форумі запланована участь відразу шести представників ММВБ на чолі з президентом біржі Костянтином Корищенком.
Учасники угоди не захотіли коментувати, на якому етапі перебуває переговорний процес. У прес-службі ПФТС зіслалися на зайнятість керівництва, в компетенції якого є ці питання. Запит в ММВБ залишився без відповіді.
Українські фондовики підтверджують, що переговори про продаж біржі ПФТС ведуться, причому найбільш близька до купівлі Української біржі саме ММВБ. "Я чув, що йдуть переговори з ММВБ, але керівництво ПФТС публічного обговорення можливого продажу з учасниками ринку ніколи не проводило. Тому поки що це все на рівні розмов", - сказав генеральний директор інвесткомпанії "Конкорд Капітал" Ігор Мазепа.
Детальнішу інформацію мають в своєму розпорядженні члени біржової ради біржі ПФТС. "Зараз біржею цікавляться декілька зарубіжних структур, і ММВБ з них найактивніша. Але наскільки я знаю, ще не затверджені основні параметри угоди, такі як ціна і частка, яку в капіталі ПФТС займе ММВБ. Однозначно можна сказати лише те, що входження в капітал біржі здійснюватиметься через додаткову емісію акцій", - повідомив на умовах анонімності один з членів біржової ради ПФТС.
Більшість інших членів ради відмовилися коментувати можливість входження ММВБ в капітал біржі ПФТС, зіславшись на домовленість про нерозголошення перебігу переговорів.
Для того щоб угода відбулася, президент біржі ПФТС Ірина Зоря мусить переконати в її доцільності більшість акціонерів біржі: що буде зробити непросто - ПФТС є акціонерним товариством відкритого типу, 100% акцій якого належить асоціації "Перша фондова торговельна система", в яку на рівних правах входять 315 торговців.
Щоб прийняти рішення про збільшення статутного капіталу, необхідна згода 75% акціонерів (234 торговці). Але зараз ніхто не може однозначно сказати, що Ірині Зорі вдасться схилити на свій бік таку кількість членів асоціації. "Зорю традиційно підтримують банки - члени біржі (главою біржової ради є голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін) і дрібні торговці. А майже всі крупні учасники ринку перейшли на Українську біржу і вже не зацікавлені в активному розвитку ПФТС", - повідомив керівник компанії з управління активами.
Слова експерта підтверджує і поширений серед членів асоціації лист, у якому пропонуються два сценарії подальшого розвитку подій: перший - продаж ПФТС, другий - її ліквідація. Серед аргументів за ліквідацію акцент ставиться на економічній доцільності такого кроку: мовляв, розпродаж активів асоціації принесе учасникам більше вигоди, ніж входження в капітал української біржі ММВБ.
Щоправда, є серед експертів і інша точка зору щодо того, чим деяким учасникам ринку може бути вигідна ліквідація ПФТС. "Крупні вітчизняні торговці є засновниками Української біржі. Їм не потрібний конкурент в особі найбільшого російського торговельного майданчика ММВБ. Вони добре пам'ятають, як швидко цей майданчик завоював лідерство російського ринку", - пояснив один з українських фондовиків.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас