Нерухомість заворушилася — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нерухомість заворушилася

Нерухомість
4218
Населення, яке вже втомилося від нестабільності на валютному ринку, звернуло увагу на нерухомість, зокрема - на новобудови, чого не спостерігалося з початку кризи.
Деякі громадяни хочуть скористатися останнім шансом і придбати здешевлене житло на вторинному ринку, інші готові інвестувати. Тим більше, що ціни на житлову первинку досягли свого дна і навіть дещо зросли.
За даними порталу realt.ua, 1 вересня порівняно з 1 серпня середня вартість 1 кв. м на первинному ринку нерухомості Києва зросла на 1,5-2% і становить 14 834 грн. Зокрема, у центральних районах столиці вартість 1 кв. м виросла на 0,66%, до 30 546 грн., у Деснянському районі - на 0,87%, до 8 990 грн. за 1 кв. м, у Дніпровському - на 3,99%, до 11 865 грн., у Шевченківському - на 5,75%, до 32 334 грн. У Подільському і Оболонському районах ціни не змінилися і становлять 32 293 грн. та 11 833 грн. за 1 кв. м відповідно.
Експерти говорять, що цінам далі падати нікуди. "У Києві та інших містах ми спостерігаємо стабільну ситуацію і вже сьогодні можемо із упевненістю говорити, що дно досягнуто. Ціни більше падати не будуть", - пояснив Сергій Степенко, комерційний директор інвестиційної компанії SV Development.
А за спостереженнями Анатолія Топала, віце-президента Спілки фахівців з нерухомості України, ціни стабільні вже півроку. "Починаючи із квітня, ринок демонструє стабільність. А ті невеликі коливання, які спостерігаються, незначні і перебувають у рамках 1-2%", - відзначає він.
У той же час, за словами менеджера АН "Кияни" Інни Дубняк, попит на якісну нерухомість не зменшився. Якщо раніше люди, які бажали придбати якісне житло, не мали потрібної суми, то сьогодні для них найкращий час для здійснення покупки. "Якщо потрібна якісна нерухомість і є необхідна сума - саме час купувати. Сьогодні ціни на ринку зафіксувалися на мінімальному рівні. І надалі прогнозується лише їх зростання", - вважає Інна Дубняк.
Ринок первинки перспективний, впевнені експерти. Адже найближчим часом будувати нові висотки не будуть. Уже зараз деякі забудовники, у передчутті попиту, притримують квартири, знімаючи їх із продажів. "Я не чув про початок будівництва жодного нового об'єкта, ні цього року, ні наприкінці минулого.
Тому логіка того, що будівельники знімають свої квартири із продажів, зрозуміла. В 2010-му і наступних роках ми однозначно побачимо значний відкладений попит, адже приросту введених в експлуатацію метрів новозбудованої нерухомості не передбачається. Щойно макроекономічна ситуація покращиться - цей відкладений попит стане причиною зростання цін.
І все через те, що ринкок не матиме тієї кількості первинної нерухомості, яка б задовольнила зростаючий попит. Тому якщо хтось сьогодні має бажання купити нерухомість на первинному ринку, тоді моя рекомендація - однозначно купувати", - запевняє Євген Гребенюк, старший аналітик інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна".
З ним погоджується і Володимир Тимочко, партнер компанії Dragon Asset Management. "Більшість людей усвідомлює, що на сьогодні у всіх сегментах нерухомості наступив найкращий час, щоб або придбати її, або взяти в оренду, оскільки ціни зафіксувалися в нижній межі.
Сьогодні можна говорити про те, що населення шукає шляхи інвестування, альтернативні тим, які стали менш привабливими, зокрема депозити. При тому, що люди мають менше довіри до банківського сектора, нерухомість для багатьох з них здається адекватною альтернативою", - вважає Володимир Тимочко.
У Спілці фахівців з нерухомості говорять, що ринок первинки вже оживився - останні два тижні збільшилася кількість угод з житлом. Купують у першу чергу квартири в будинках, термін здачі яких уже цієї осені. "Спостерігається пожвавлення на ринку житла, що добудовується, особливо в тих будинках, де здача планується в жовтні-листопаді.
Ще одним фактором може бути курсова різниця продажу квадратного метра. Адже ціна квадрата в гривневому перерахунку не зросла. А 7 тис. грн., приміром, у липні та вересні - це дві різні за своєю вартістю 7 тис. грн.", - відзначає Анатолій Топал.
Він також радить тим, хто має намір купити нерухомість, не чекати обіцяних наприкінці минулого року "дешевих" заставних квартир, оскільки банки не будуть продавати заставні квадрати нижче, ніж ринкова вартість. "Населення чекало дешевих квартир від банків. Наприкінці минулого року більшість говорили, що навесні Київ буде завалений дешевою заставною нерухомістю. Ні влітку, ні восени ситуація не змінилася. Очевидно, що банки не збираються виходити на ринок з дешевими квартирами. Їм це не вигідно", - резюмує Топал.
Як заявляють експерти, такими низькими, як сьогодні, ціни на нерухомість довго залишатися не можуть, і не тільки через очікувану реалізацію відкладеного попиту. Подальша робота будівельників у рамках сформованої за останній рік собівартості виглядає не просто малоймовірною, а і неможливою з об'єктивних економічних причин. Взяти хоча б вартість енергоресурсів. Адже це не просто статистична величина, а базова складова вартості продукції всього будівельного комплексу - від виробництва будматеріалів до вартості будівельно-монтажних робіт безпосередньо на об'єктах. І збільшення вартості енергоресурсів миттєво позначається на кожному етапі виробництва, а комплексно - на кінцевому продукті.
Але ж джерело компенсації таких додаткових витрат одне - добавка до вартості квадратного метра, оскільки в такій непростій економічній ситуації навряд чи серед будівельних компаній знайдуться охочі планово заганяти себе в збитки, навіть заради поновлення обсягів робіт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас