Безчасна адміністрація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безчасна адміністрація

Валюта
2307
Як повідомило джерело в Нацбанку, зміна тимчасових адміністраторів (ТА) в Укрпромбанку та банку "Надра" не відбувається через низку конфліктів - як усередині керівництва НБУ, так і між Секретаріатом президента і Кабміном.
Офіційна причина, чому Нацбанк відхилив запропоновані Кабміном кандидатури тимчасових адміністраторів Укрпрому і банку "Надра", - відсутність характеристик на претендентів. На ділі ж небажання глави центробанку змінювати тимчасових адміністраторів пов'язане з якимись розбіжностями, які, з чуток, виникли між главою НБУ Володимиром Стельмахом і його першим замом Анатолієм Шаповаловим.
"Сталося певне розділення пріоритетів. Анатолій Васильович більше працює з Секретаріатом президента, Володимир Семенович більше схильний до рівноважної позиції (тобто роботи і з СП, і з Кабміном)", - сказав один з членів правління НБУ. Саме "рівноважна позиція" стала причиною останніх різких висловлювань президента Віктора Ющенка на адресу свого багаторічного соратника Володимира Стельмаха.
Кажуть, це ж протистояння спрацювало і в момент призначення тимчасових адміністраторів. "З чуток, кандидатуру Ігоря Францкевича в банк "Надра" лобіює сама прем'єр", - повідомив один банкір. За його словами, Ігор Євгенович має зв'язки із співвласником однієї з ФПГ, який і міг вплинути на таке рішення Юлії Володимирівни. Сам Ігор Францкевич коментувати ситуацію відмовився.
Що стосується Укрпромбанку, ввести його в сферу свого впливу не проти нардеп від БЮТ Олександр Шепелєв. "Кажуть, Олександр Шепелєв зараз тісно працює з Денисом Горбуненком, колишнім главою "Родовід Банку", який отримав пост радника тимчасового адміністратора Сергія Щербини", - розповідає джерело в Мінфіні. Саме з їх активністю експерти пов'язують лобіювання кандидатури Андрія Кириєнка, який був заступником глави в "Родовід Банку".
Призначення Андрія Кириєнка в Укрпромбанк має посприяти переказу коштів клієнтів (пасивів) і живих активів Укрпрому в "Родовід Банк". "Основний актив Укрпрому на сьогодні - мережа відділень, яка є найпривабливішим активом для багатьох банків, зокрема, напевно, і для "Родовіду", - говорить один з фінансистів.
Втім, банкіри стверджують, що важливіша причина протистояння щодо кандидатур адміністраторів криється в тому, що будь-який з проблемних банків є джерелом коштів для допомоги в проведенні передвиборної кампанії. Нам повідомили, що затримати призначення тимчасових адміністраторів від Кабміну рекомендував Секретаріат президента. У свою чергу, Кабмін наполягає на швидкому вирішенні цього питання та введенні своїх людей у найбільші проблемні банки.
У відповідь Нацбанк застосував свою звичайну в таких випадках тактику: тимчасовий адміністратор Укрпромбанку Костянтин Раєвський вже пішов у відпустку, близька до поїздки в теплі краї і Валентина Жуковська. Джерела в НБУ навіть називають цифру, коли ТА повернуться з відпусток, і швидше за все, повинно вирішитися протистояння, - 18 вересня.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас