Підвищення з 1 жовтня ставок акцизу на тютюнові вироби подвоїть частку нелегального ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення з 1 жовтня ставок акцизу на тютюнові вироби подвоїть частку нелегального ринку

1467
Запропоноване урядом підвищення в Україні з 1 жовтня 2009 року ставки акцизу на тютюнові вироби приведе до збільшення частки нелегального ринку, вважають представники тютюнової галузі.
"Якщо підвищення податків не буде, то відсотків 20 ринку буде чорним, а якщо підвищать, то ми втратимо за рік ще 20% легального ринку", - сказав керівник з корпоративних питань компанії "Імперіал Табако Юкрейн" Юрій Кишко на "євродебатах" Європейської Бізнес Асоціації на тему "Фіскальна політика України на ринку тютюнових виробів у контексті європейської інтеграції", що пройшли в Києві у вівторок.
Він повідомив, що із часу останнього підвищення акцизів у травні поточного року в Україні спостерігається значне збільшення нелегального продажу сигарет.
"Наші торговельні представники тільки в 17 регіонах зафіксували близько 500 точок продажу нелегальних сигарет", - сказав Кишко.
Директор відділу з корпоративних питань ЗАТ "Джей Ті Інтернешнл Компанії Україна" Дмитро Редько відзначив, що із травня по липень поточного року, із часу останнього підвищення акцизу на сигарети, падіння легального виробництва склало 25%. Він нагадав, що за останні 12 місяців акцизи на тютюнові вироби в Україні піднімалися тричі.
За словами директора відділу з корпоративних питань ЗАТ "Філіп Морріс Україна" Костянтина Рябенка, при підвищенні акцизів з 1 жовтня поточного року сигарети в Україні в середньому подорожчають на 25%.
"Збільшення акцизів в Україні в 2009 році, включаючи запропоноване підвищення, безпрецедентно за своїм розмахом у світовій історії. Акцизні зобов'язання можуть збільшитися на 50% у порівнянні з діючими і спричинити підвищення цін ще на 25%", - підкреслив він.
Рябенко відзначив, що вітчизняні сигарети, ціни на які відображають зростання акцизів, змушені конкурувати з дешевою контрабандою.
"Ми закликаємо уряд зберегти діючі ставки акцизного збору, враховуючи вже затверджену індексацію специфічного компонента і мінімального податку на 15% з 1 січня 2010 року", - сказав він.
Як повідомлялося, уряд України запропонував Верховній Раді підвищити з 1 жовтня поточного року адвалорну ставку акцизу на сигарети з 20% до 36%. Україна з 1 травня поточного року підвищила ставки акцизу на пачку з 20 сигарет без фільтра з 0,5 грн до 1 грн, з фільтром - з 0,94 грн до 2 грн. Мінімальне податкове зобов'язання щодо сплати акцизного збору на тютюнові вироби без фільтра було збільшено з 25 грн до 50 грн за 1000 сигарет, з фільтром - з 47 грн до 100 грн за 1000 сигарет. Збільшення специфічної ставки акцизу на сигари склало з 50 грн за 1 кг до 60 грн за 100 шт. сигарети без фільтра - з 15,6 грн до 35 грн за 1000 шт. і з фільтром - з 37,5 грн до 60 грн за 1000 шт. Одночасно буде підвищена адвалорна ставка на всі інші тютюнові вироби з 16% до 20% від обороту реалізації товару.
З 1 травня також передбачена індексація специфічних ставок акцизу та мінімальних податкових зобов'язань щодо сплати акцизів на рівень інфляції, тоді як раніше вона застосовувалася лише у випадку річної інфляції понад 10%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас