Колектори проти банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колектори проти банків

Кредит&Депозит
2616
На ринку збору боргів з'явився цікавий прецедент - банк став не покупцем послуг колекторів, а їх об'єктом. Центр розвитку колекторства перейшов до публічного етапу стягнення заборгованості з банку "Фінансова ініціатива". Клієнтом російського агентства стала крупна українська компанія, яка займається системною інтеграцією.
Як повідомив гендиректор Центру розвитку колекторства Дмитро Жданухін, його компанія займається стягненням боргу банку "Фінансова ініціатива" перед компанією, який зафіксований рішенням суду 1 листопада 2008 р. і на сьогодні складає 979 тис. грн. Боржник оскаржує це рішення.
При цьому, за його словами, залучення російських експертів до процесу запиту заборгованості спричинене тим, що для максимально швидкого стягнення заборгованості в цьому випадку актуальне використання методів корпоративного колекторства, які українські колектори ще тільки починають освоювати.
Зокрема, його основна відмінність від юридичних методів розв’язання боргових проблем - використання для мотивації боржника до виконання зобов'язань методів PR-супроводу стягнення як точкового, так і масового, тобто реалізація можливості законного поширення інформації про наявність заборгованості та наслідки її стягнення з ключових для боржника аудиторій, окремих організацій та осіб.
"Нові технології комплексної роботи з вирішення боргових проблем, поєднання юридичних методик і PR в стягненні з КБ "Фінансова ініціатива" допомагають попередити контрагентів і вкладників цієї кредитної організації про можливо складне її становище, - пояснює Жданухін. - Адже виникає питання: як можуть іти справи у банку, який не платить за роботи, пов'язані з забезпеченням пожежної та загальної безпеки?"
Зокрема, за його словами, програма стягнення заборгованості передбачає надсилання спеціальних листів власникам банку і об'єднанням, до яких входить ця фінансова організація. Так, вже було відправлено звернення до Асоціації українських банків. "У АУБ нас попросили поки утриматися від поширення цієї інформації, щоб не розпалювати ситуацію навколо банку, пообіцявши замість цього спробувати вплинути на акціонерів, але ніяких результатів досі не досягнуто", - відзначив директор ЦРК.
За деякими даними, банк "Фінансова ініціатива" контролює західноукраїнський бізнесмен Олег Бахматюк, до структур якого також відносять "Українську газову фінансово-консалтингову групу", агрохолдинг "Авангард", ТОВ "Європа-транс", фінансово-консалтингову групу "Укрм’ясо", холдинг "Моноліттрансбуд", холдинг "Укрлендінвест" і торговельну мережу "Фаворит".
Аналогічне звернення отримала й фінансово-банківська рада СНД, до координаційної ради якої входить голова наглядової ради "Фінансової ініціативи" Наталія Василюк. Отримати коментар від керівництва банку не вдалося.
"Поява російської компанії в справі з поверненням клієнтові (юридичній особі) банківського боргу вельми закономірна. Враховуючи, що основними клієнтами українських колекторів є саме банківські структури, навряд чи можна чекати прецедентів щодо роботи в цьому напрямку. До того ж Центр розвитку колекторства раніше заявляв про вихід на український ринок, позиціонуючи себе експертом в галузі корпоративного стягнення. Очевидно, це один з проектів в Україні", - говорить Олександр Ільчук, директор Європейського агентства з повернення боргів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас