Шлапак вважає необґрунтованими заяви НБУ про відсутність емісії гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шлапак вважає необґрунтованими заяви НБУ про відсутність емісії гривні

Валюта
1232
Перший заступник глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак вважає необґрунтованими заяви глави Національного банку Володимира Стельмаха про відсутність емісії гривні. Про це Шлапак повідомив на брифінгу.
"Що стосується емісії Національного банку, то факт залишається фактом. Значну частину емісії НБУ здійснив, оскільки це вимога закону "Про державний бюджет". Але від цього емісія не стає неемісією. Це емісія. І 30 млрд. (гривень) коштів було випущено", - сказав він.
Шлапак підкреслив, що НБУ емітує гривню для різних цілей у рамках відповідних домовленостей з урядом.
За словами першого заступника глави Секретаріату, Президент Віктор Ющенко висловлюється не проти самого механізму викупу Нацбанком облігацій держпозики та розумної емісії гривні для цих цілей, а проти фінансування НБУ дефіциту держбюджету на постійній основі через механізм викупу ОВДП за рахунок емісійних ресурсів.
Як повідомлялося, 7 вересня глава НБУ Володимир Стельмах заявив, що емісія гривні не здійснювалася, в тому числі для розрахунків за російський природний газ.
Стельмах також повідомив, що НБУ продовжить викуп ОВДП.
Станом на 31 серпня обсяг ОВДП у власності Нацбанку склав 34,616 млрд. гривень, у власності банків - 16,661 млрд. гривень, нерезидентів - 166,78 млн. гривень, інші власники - 18,224 млрд. гривень.
Обсяг ОВДП в обігу в цілому, за даними НБУ, на 31 серпня склав 69,668 млрд. гривень.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас