"Газпром" залишить Україну без авансу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" залишить Україну без авансу

Енергетика
1278
Президент Росії Дмитро Медвєдєв заборонив "Газпрому" видавати Україні черговий аванс за транзит російського газу. Київ у відповідь підкреслив, що гроші не так уже й потрібні, оголосивши про можливість завершити закупівлі газу для закачування в підземні сховища. Але незабаром НАК "Нафтогаз України" потрібно рефінансувати кредити на $1,5 млрд, а "Газпром" скористався ситуацією, щоб знов нагадати про своє право оштрафувати компанію.
Вчора пройшла зустріч президента РФ Дмитра Медвєдєва з главою "Газпрому" Олексієм Міллером. Топ-менеджер повідомив, що Україна повністю заплатила за спожитий в серпні газ, але попросила "Газпром" сплатити авансом транзит російського газу в 2010 році. Через Україну в Європу транспортується 100-120 млрд кубометрів газу на рік, що складає близько 80% всього експорту російського газу. Проте Дмитро Медвєдєв нагадав, що "Газпром" вже сплатив авансом транзит газу в 2009 році і в I кварталі 2010 року, і фактично заборонив подальші аванси. "Потрібно діяти відповідно до договору, який укладено 19 січня... Не потрібно нічого вигадувати. У нас теж не найпростіші часи", - пояснив пан Медвєдєв.
В НАК "Нафтогаз України" підтверджують, що зверталися до "Газпрому" по аванс. Яким він має бути, в компаніях не розкривають. Минулого тижня "Нафтогаз" повідомляв про зростання платежів за транзит для Росії в 2010 році з $1,7 до $2,7 за прокачування тисячі кубометрів на 100 км. В результаті річний платіж, виходячи з об'ємів прокачування 2009 року, повинен був зрости з $2,2 млрд до $3,3 млрд.
За неофіційною інформацією, Київ пообіцяв стримати зростання ставки взамін на відсутність штрафів за недобір контрактних об'ємів російського газу. Але вчора прем'єр Юлія Тимошенко сказала, що ставка може скласти $2,55-3,06. "Без будь-яких додаткових підписань ціна транзиту буде, за різними оцінками, на 50-80% вища, ніж сьогодні", - пояснила вона. Прем'єр дала зрозуміти, що "Нафтогаз" уже не має такої гострої потреби в грошах, оскільки 25,5 млрд кубометрів газу в сховищах достатньо для транзиту газу взимку. Це несподівані заяви, оскільки минулого тижня заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв говорив про плани закачування в українські ПСГ ще 2-2,5 млрд кубометрів газу. Максим Шєїн із "Брокеркредитсервісу" відзначає, що навіть за відсутності затрат на закачування газу в сховища НАК необхідно у вересні рефінансувати кредити на $1,5 млрд.
Член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Тулуб вважає, що вчорашні заяви Дмитра Медвєдєва і Юлії Тимошенко свідчать про чергове загострення газових відносин Росії та України. Можливо, припускає депутат, причиною став конфлікт, пов’язаний зі ставкою на транзит російського газу.
Прем’єр-міністр спочатку пообіцяла зробити знижку по цій ставці для Росії, а коли це стало відомо в Києві, почала все заперечувати, пояснює пан Тулуб. "Гадаю, Росія може не лише відмовити в передоплаті, але врешті-решт зажадати виконання контракту та оплати штрафних санкцій у 2009 році. Але робити це до президентських виборів було б нелогічно - це ударило б по політиках, які виступають за дружбу з Росією", - пояснив Тулуб. Наступний раунд газових переговорів повинен пройти вже на цьому тижні. За словами Юлії Тимошенко, заступник глави "Нафтогазу" Ігор Діденко повезе до Москви акти звірки купівлі-продажу газу за серпень і заявку на постачання Україні в 2010 році 32 млрд кубометрів російського газу. Але, підкреслила прем'єр, обсяги споживання газу можуть скласти 27 млрд кубометрів "і це не порушує умови контракту з російською стороною". У "Газпромі" у відповідь нагадали, що контракт з "Нафтогазом" допускає отримання заявок з боку покупця, але не зобов'язав монополію погоджуватися на них . У контракті на 2010 рік, підкреслюють у монополії, вказано обсяги продажів Україні - 52 млрд кубометрів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас