Гра на час — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гра на час

Казна та Політика
875
У кафе Blue Sky у центрі Окленда юрбляться відвідувачі. Але вони прийшли не через ароматну каву чи смачні чорничні кекси. Клієнти чекають, коли їх впустять у внутрішнє приміщення. Там теж пропонують печиво, щоправда, приправлене марихуаною.
Blue Sky є одією з восьми дозволених міською адміністрацією точок із продажу марихуани, які є плямою на оці ФБР. Для Окленда вони, навпаки, є законним джерелом прибутку. До речі, нещодавно в мерії вирішили, що ці точки з наступного року повинні відраховувати місту спеціальний податок із продажів. Мер Окленда Рон Делламс сподівається, щонайменше, на $300 тис. на рік. "Нам потрібний кожен цент", - сказав Делламс, у якого в міському бюджеті не вистачає $84 млн. Крім того, до нього в кишеню залазить ще й уряд штату Каліфорнія. Щоб залатати діру в бюджеті, він має намір позичити у міст штату $2 млрд. Однак обіцянкам уряду повернути ці гроші з відсотками протягом трьох років ніхто не вірить. І міста планують захищатися від примусових позик за допомогою суду.
Каліфорнія, найважливіший за економічною міццю штат США, не може вийти зі своєї бюджетної кризи і у такий спосіб ставить під загрозу відновлення економіки США, яке вже почалося. І хоча губернатор-республіканець Арнольд Шварценеггер і демократи, які опонують йому, за допомогою жорстких заходів економії вже залатали фінансову діру $26 млрд., (чверть усього бюджету), це вдалося тільки завдяки всіляким балансовим трюкам, за які чесний підприємець із високою часткою ймовірності постав би перед судом.
У важкій ситуації Шварценеггер просто приділяє основну увагу податковим надходженням і затягує терміни необхідних виплат. А це неминуче призведе до ефекту бумеранга "приблизно в грудні, коли почнеться обговорення бюджету на новий бюджетний рік", говорить Есмаель Адібі, глава Gary Anderson Center for Economic Research, розташованого в Оранджі, неподалік від Лос-Анджелеса. Дефіцит може скласти вже $40 млрд. І причина не тільки в поточній економічній кризі. "В останні 20 років Каліфорнія жила набагато ширше своїх можливостей", - констатує Джейсон Клеменс. Але, незважаючи на це, економіст Pacific Research Institute із Сан-Франциско реформ не очікує, тому що легіслатурний період Шварценеггера вступає у свій останній рік. У листопаді 2010 року в Каліфорнії пройдуть вибори. "Тому ніхто не хоче засмучувати виборців непопулярними темами", - прогнозує Клеменс. Дотепер Шварценеггеру вдавалося уникати підвищень податків для підприємств. Однак за рахунок жорстких скорочень соціальних програм він довго протриматися не зможе.
Для економіки США бюджетна криза в Каліфорнії фатальна. Колись найбільш густонаселений штат США вважався локомотивом економічного зростання. Зараз же рівень безробіття тут виріс до 11,6% - найвищого показника за останні 30 років.
У Силіконовій долині, що особливо сильно страждає від провалу експорту, безробіття досягло 11,8%. Це навіть більше, ніж у часи кризи dotcom - краху ринку високотехнологічних компаній в 2000 році. А на кінець року очікуються всі 13%.
Як не дивно, але саме Каліфорнія виявилася "слабкою ланкою" - неминучі для збереження дієздатності адміністрації штату заходи щодо скорочення витрат підривають економічну програму президента США Барака Обами. У Каліфорнії кожне четверте робоче місце надається держсектором. І саме там введені вимушені відпустки і скорочення заробітної плати неминуче знижують споживання. Паралельно із цим адміністрація штату скорочує свої витрати, що загрожує насамперед втратою замовлень для малих і середніх підприємств.
Більше того, за рахунок скорочень на $8,5 млрд. бюджету системи освіти, які забезпечили приблизно третину плану економії, Каліфорнія ставить під загрозу своє економічне майбутнє. Тим, що штат на західному узбережжі зарекомендував себе як центр високих технологій і зміг створити такі потужні компанії, як Intel, Apple, Cisco і Google, він зобов'язаний, насамперед, своїм університетам. Їх бездоганна репутація дотепер залучала талановитих людей із усього світу, які потім або підсилювали конкурентноздатність уже працюючих місцевих підприємств, або створювали власні підприємства. University of California у Берклі випустив 55 лауреатів Нобелівської премії і вважається одним із творців біотехнологічної галузі США. Кожна четверта біотехнологічна фірма в Каліфорнії і кожна шоста в США заснована колишнім студентом або викладачем цього вузу.
Тепер же цей поважний університет повинен скоротити приблизно 20% свого бюджету. Якщо в 1990 році Каліфорнія видавала на кожного студента майже $16 тис. на рік, то зараз ця сума зменшилася більше, ніж удвічі. Таким чином, плата за навчання неминуче зростає, професорсько-викладацький склад відправляється у вимушену неоплачувану відпустку, а студенти за більші гроші отримують меншу пропозицію. "Ми ризикуємо втратити провідних дослідників, які разом зі своїми студентами підуть в інші університети", - застерігає президент університету Марк Юдоф.
Крім того, легендарний підприємницький дух Каліфорнії виявився не більше, ніж міфом. Економіст Клеменс підрахував, скільки малих і середніх підприємств були засновані останніми роками порівняно з іншими штатами США і прийшов до несподіваного результату, відповідно до якого нібито диво-штат підприємницьких ідей зі зростання малих і середніх підприємств перебуває тільки на 16-му місці. Без Силіконової долини і столиці біотехнологій Сан-Дієго, припускає Клеменс, Каліфорнія взагалі перебувала б нижче середнього рівня. На думку дослідника, у цьому винна бюрократія, високе податкове навантаження і жорсткі вимоги щодо захисту навколишнього середовища.
Тому підприємства Каліфорнії переносять свої виробничі потужності в сусідні штати. Гігант напівпровідників Intel, у якому витрати на робочу силу відіграють другорядну роль, заснував величезні фабрики в Орегоні й Аризоні. У Каліфорнії ж знаходиться тільки адміністрація і дослідницькі підрозділи. 20 років тому, як підрахував Milken Institute із Санта-Моніки, у Каліфорнії в сфері виробництва високотехнологічної продукції було 752,6 тис. робочих місць. З того часу ця кількість скоротилася до 486 тис. За межі штату переміщуються не тільки добре оплачувані робочі місця, їдуть і люди. За останні п'ять років через високу вартість життя і податків Каліфорнія втратила близько мільйона жителів, у той час як сусідні штати сильно додали.
Тим часом Шварценеггер грає на час. Одного разу це вже допомогло політикові від республіканців. Коли він у листопаді 2003 року прийшов на зміну своєму вигнаному попередникові Грею Девісу, бум у будівельній галузі приніс йому несподіваний податковий прибуток. Цього разу йому можуть допомогти курси акцій, оскільки бюджет Каліфорнії особливо сильно поповнюється за рахунок податків на прибуток, отриманий від інвестицій у цінні папери.
Якщо цього не відбудеться, залишиться тільки контроль за наркотиками. За оцінками податкового відомства, завдяки легалізації марихуани Каліфорнія могла б отримати приблизно $1,4 млрд. на рік.
Маттіас Хоензєє, Дмитро Ярош
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас