Репетиція дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Репетиція дефолту

Енергетика
2826
У реструктуризації боргових зобов'язань НАК "Нафтогаз України" Credit Suisse відведена роль дилера-менеджера (агента з обміну бондів). Фінансовим консультантом стала кіпрська Squire Capital Limited, яку представляє Тимур Хромаєв. Інформаційний супровід веде британська HeadLand Consultancy. Ще кілька компаній задіяні як юридичні радники.
Минулого тижня відразу кілька знакових подій випереджали довгоочікувану появу пропозиції газового монополіста НАК "Нафтогаз" власникам боргових зобов'язань про реструктуризацію єврооблігацій на загальну суму $500 млн. Спочатку була опублікована аудована звітність. А в середу стало відомо, що як радник з реструктуризації єврооблігацій "Нафтогазу" обраний інвестиційний банк Credit Suisse. Наступним кроком повинна стати публікація параметрів реструктуризації. За інформацією учасників ринку, уряд, швидше за все, запропонує реструктуризацію на термін три-п'ять років із прибутковістю 10-13%. У той же час вони не виключають, що для інвесторів у випадку неминучості реструктуризації найбільш прийнятним був би обмін облігацій "Нафтогазу" на суверенні папери.
Ще 22 липня Постановою №762 Кабінет Міністрів доручив Мінфіну і "Нафтогазу" провести "реструктуризацію заборгованості держхолдингу із зовнішніх позик і знизити вартість обслуговування виданих компанії кредитів шляхом рефінансування". Через кілька днів представники уряду і газового монополіста почали консультації із кредиторами про можливість реструктуризації заборгованості "Нафтогазу" за єврооблігаціями 2004 року випуску, планові виплати за якими у розмірі $500 млн. заплановані на 30 вересня.
Власники облігацій категорично відмовилися приймати будь-які зміни термінів або дисконт при погашенні та пообіцяли, що у випадку дефолту почнуть всі можливі дії для стягнення коштів з НАК "Нафтогаз України". Особливо активне протистояння розгорнула група російських інвесторів. Компанія Corlblow (зареєстрована в Белізі), що представляє їхні інтереси, ініціювала формування пула власників облігацій для того, щоб блокувати будь-яку можливу пропозицію емітента про реструктуризацію єврооблігацій. За словами представників компанії, їм вдалося заручатися підтримкою власників близько 20% випуску (для отримання права вето необхідно 25%).
Негативна реакція ринку пояснювалася ще й тим, що з економічної точки зору в цей момент держава повністю здатна впоратися з борговим навантаженням, - говорить аналітик ІГ "Сократ" Михайло Сальников. 31 липня Україна одержала третій транш МВФ у розмірі $3,3 млрд., $1,9 млрд. якого було виділено для погашення зовнішнього боргу України. Поки Україна сумлінно обслуговувала свої зовнішні борги: 5 серпня були в повному обсязі і вчасно погашені суверенні єврооблігації на $500 млн.; також ніяких сумнівів не викликає в ринку викуп 15 вересня випуску єврооблігацій на 768 млн. швейцарських франків. До того ж міжнародні резерви Національного банку України в липні 2009 року збільшилися на $2,3 млрд. порівняно з попереднім місяцем і склали $29,6 млрд. Інакше кажучи, на думку інвесторів, уряд України за наявності фінансових ресурсів просто ухиляється від виконання своїх зобов'язань.
За словами радника найнятої "Нафтогазом" консалтингової компанії HeadLand Consultancy Дадлі Вайта, "реструктуризація облігацій є лише одним з можливих заходів поліпшення фінансового становища компанії", фінансова стабільність якої в 2008 році значно погіршилася. Минулий рік український газовий монополіст, відповідно до правил міжнародної фінансової звітності, закінчив зі збитком 2,008 млрд. грн. При цьому дохід компанії збільшився порівняно з 2007-м на 74,67% - до 53,143 млрд. грн. Таке зростання обумовлюється збільшенням вартості імпортного газу і тим, що внаслідок відходу "Укргазенерго" з українського ринку "Нафтогаз" одержав практично весь сегмент найприбутковіших промислових споживачів. У той же час валова рентабельність монополіста знизилася, що є платою за відсутність політичної волі в підвищенні тарифів для населення, - коментує фінансові показники "Нафтогазу" старший аналітик Astrum Investment Management Сергій Фурса.
Борг компанії також прогнозовано виріс - переважно завдяки кредитам державних банків для забезпечення накачування газу в підземні сховища в четвертому кварталі 2009 року. У результаті чистий борг збільшився практично в 2,5 рази - до 33,7 млрд. грн. (приблизно $4 млрд.).
Поточний рік, на думку експертів, буде для холдингу не менш збитковим. Представник президента України з енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявив, що цього року "Нафтогаз" буде мати рекордну заборгованість за всю історію незалежної України. Кредитні зобов'язання холдингу на кінець року можуть досягти $9-10 млрд.
"Але в цілому розглядати фінансовий стан "Нафтогазу" вже в 2009 році немає сенсу - компанія фактично припинила існувати як окрема структура, потрапивши повністю в залежність від державного бюджету і банків (Ощадбанку - насамперед). У підсумку, до лібералізації газового ринку України оцінка кредитоспроможності "Нафтогазу" - це оцінка здатності уряду підтримувати компанію", - говорить Сергій Фурса.
Публікація консолідованої звітності НАК за 2008 стала для ринку сигналом того, що уряд і компанія рішуче налаштовані на реструктуризацію боргу. На думку Михайла Сальникова, рішення щодо реструктуризації квазісуверенного боргу є в першу чергу політичним. "Одним із імовірних вирішень розвитку ситуації може стати переформатування газового ринку України, при якому роль "Нафтогазу" або істотно зменшиться, або компанія припинить своє існування. При розвитку подій за цим сценарієм, дії, спрямовані на зниження рейтингів збиткової державної монополії, є логічним кроком", - вважає експерт.
Голосні заяви, які ще зовсім нещодавно заполонили ринок, про те, що інвестори ніколи і ні за яких умов не погодяться на реструктуризацію, стихли. Тепер основні розмови ведуться навколо прийнятних для сторін умов. А весь галас, піднятий інвесторами, є нічим іншим, як спробою вторгувати кращі умови пролонгації боргу. Навіть група російських інвесторів заявила, що її "категоричне ні" може бути переглянуто. Правда, за умови, що "Нафтогаз" погасить відразу 20% суми, а гарантії погашення пролонгованого боргу візьме на себе уряд, прибутковість за паперами буде запропонована істотно вища, ніж 10%, і терміни пролонгації не перевищать трьох років.
Зараз ринок у передчутті довгоочікуваної офіційної пропозиції з реструктуризації. Але новина про те, що "Нафтогаз" призначив Credit Suisse радником з реструктуризації боргових зобов'язань, може повернути розвиток подій зовсім в інше русло.
Credit Suisse уже працював з урядом України в питанні рефінансування боргу служби автомобільних доріг України - "Укравтодору". В 2008 році "Укравтодор" опинився перед загрозою дефолту. Американський комерційний банк Morgan Stanley, що позичив раніше компанії на $930 млн. (під державні гарантії і ставку LIBOR+2%), висунув вимогу "Укравтодору" про дострокове погашення кредиту. Підставою для цього послужив пункт договору, що дозволяє Morgan Stanley вимагати передчасного погашення позики у випадку зниження міжнародних кредитних рейтингів України на два пункти. Вирішити ситуацію тоді вдалося завдяки Credit Suisse, що викупив в Morgan Stanley 50% кредиту і погодився повністю перекредитувати решту $465 млн. заборгованості держкомпанії перед Morgan Stanley. Нова позика була отримана "Укравтодором" під держгарантії на 10 років і встановлену ставку LIBOR+8%.
З огляду на досвід Credit Suisse у рефінансуванні українських суверенних боргів, для власників облігацій "Нафтогазу" став можливий альтернативний варіант розвитку подій. Credit Suisse, як лідер синдикату, у рамках реструктуризації євробондів "Нафтогазу" може надати холдингу "свіжі" $500 млн. (або більше, якщо буде необхідність рефінансувати також суму останнього купона). Отримана нова позика через Standard Bank буде спрямована на викуп єврооблігацій холдингу 30 вересня. Таким чином, інвестори одержать свої гроші, а репутація "Нафтогазу" і уряду як позичальника буде збережена. Такий сценарій також повною мірою відповідає вимогам Постанови №762, тому що борг буде реструктуризований шляхом не продовження термінів, а рефінансування. Імовірність цього результату підкріплюється ще тим, що клієнти Credit Suisse утримують великі пакети облігацій НАК.
Наталія Терехова
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас