Інвесторів розгойдають вибори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвесторів розгойдають вибори

Казна та Політика
978
Інвестори продовжують ігнорувати Україну. За даними Держкомстату, чистий приплив іноземних інвестицій у січні-червні склав усього $2,359 млрд, скоротившись майже втричі порівняно з аналогічним періодом 2008 р. Втім, не виключено, що результати року будуть не настільки жалюгідними. Ситуацію може виправити запланований продаж великих об'єктів. А головне, капітали, залучені в країну під вибори.
Неабияк обмілілий потік грошей у країну не зміг зіпсувати настрій урядовим чиновникам. Намагаючись розглянути симптоми видужання економіки і пожвавлення інвестиційної активності, у Кабміні продовжують ігнорувати очевидні факти.
"Обсяг іноземних інвестицій в економіку України в другому кварталі 2009 року виріс удвічі та становить понад $1,5 млрд. Такий активний приплив коштів свідчить про пожвавлення економіки і про те, що наша країна виходить із кризи", - відрапортувала нещодавно Юлія Тимошенко.
Насправді ж її переможні заяви - не більш ніж уміле жонглювання статистикою. Дворазове збільшення іноземного капіталу, що надійшов у квітні-червні, відбулося лише завдяки порівнянню з показниками першого кварталу 2009 р. У той же час обсяг коштів, вкладених у вітчизняну економіку у квітні-червні поточного року, склав мінус 56,7% інвестованого в аналогічному періоді 2008 р. Більше того, у другому кварталі з України вилучено $343 млн інвестицій, що в 1,25 рази більше, ніж за аналогічний період 2008 р., і майже в п'ять разів перевищує обсяг відтоку в першому кварталі 2009 р.
"Зростання прямих інвестицій у другому кварталі порівняно з першим спостерігається щороку й у значній мірі є сезонним чинником", - підкреслив економіст ІК Concorde Capital Микита Михайличенко.
Рекордсменом за обсягами залучень капіталів нерезидентів цього року залишався фінансовий сектор. Проблеми банків, що призвели до необхідності нарощувати капітали і латати діри, які утворилися через стрімке погіршення якості активів фінустанов, змусили розщедритися їхніх західних акціонерів. У першому півріччі вони витратили на капіталізацію своїх "дочок" $861 млн (тобто більше третини від чистого припливу ПІІ за півріччя). Крім того, найбільш активно інвестори вкладали в галузі зі швидким обігом капіталу: компанії, що здійснюють операції з нерухомим майном, що працюють у сфері інжинірингу та надання послуг підприємцям (усього - $454,9 млн), а також торговельні і сервісні компанії ($141,5 млн).
"Невеликий приплив інвестицій нерезидентів був зафіксований і від венчурних інвесторів, які зараз купують дешеві об'єкти в Україні. Але реального відновлення інвестиційної діяльності поки не спостерігається", - переконана аналітик ІФ "Інтерфон" Вікторія Кернеш.
Ще один фактор, що змушує засумніватися в рекордних інвестиційних досягненнях поточного року, - рейтинг країн-інвесторів, що найбільш активно вкладали в Україну.
"У п'ятірку найбільших потрапили Кіпр, на який припадає 14,8% всіх залучених у другому кварталі коштів ($228 млн), і Аруба (17,8%, або $274 млн), що свідчить лише про повернення зароблених у минулі роки капіталів з офшорних зон", - вважає директор інвестиційно-банківського департаменту ІГ "Сократ" Владислав Остапенко.
У розпал кризи потреба фінансово-промислових груп у грошах загострилася. До того ж у країну починають залучати гроші під фінансування передвиборних кампаній. А тому обсяги коштів, що повертаються із податкових гаваней, найближчим часом продовжать рости.
"В умовах практично повної неприступності банківських кредитів усередині України рівень репатріації капіталів з офшорів підвищиться. Відповідно, частка цих країн може як і раніше залишатися високою", - розповіла аналітик компанії "Ренесанс Капітал" Анастасія Головач.
Втім, структура найбільш щедрих реальних інвесторів також зазнала деяких змін. Приміром, Франція, що посідала раніше останній рядок у рейтингу топ-десять, за підсумками першого півріччя перемістилася на сьоме місце.
"Збільшення французьких інвестицій у фінансовий сектор у другому кварталі на $329 млн може бути пов'язано з угодою BNP Paribas з придбання 24,5% акцій УкрСиббанку в українського бізнесмена Ернеста Галієва, а також зі збільшенням статутного капіталу УкрСиббанку з 4 млрд грн. до 5,3 млрд. Інші країни, які забезпечували приплив прямих іноземних інвестицій у цей період, - Нідерланди, Кіпр, Німеччина і Великобританія. Більша частина цих уливань пов'язана з капітальними вкладеннями з метою підтримки місцевих дочірніх компаній", - пояснив економіст Astrum Investment Management Олексій Блінов.
Фахівці вважають, що в плані інвестиційних залучень друга половина року стане для України більш вдалою. "Приріст іноземних інвестицій у цей період буде пов'язаний, по-перше, зі слабкою базою порівняння в першому-другому кварталах, по-друге - схемним припливом грошей для фінансування виборів. Реальні інвестори відкладають рішення щодо вкладень у нашу економіку до завершення виборів. Тому інвестиційного бума цього року ми не очікуємо", - відзначає Владислав Остапенко.
"Вважаємо, що за результатами року загальний приплив складе $4,5 млрд, що більш ніж удвічі менше, ніж показник 2008 року", - доповнила колегу пані Головач. Ситуацію можуть урятувати лише запланована на 2009 р. приватизація Одеського припортового заводу (стартова ціна 99,567%-ого держпакета акцій, пропонованого до продажу, становить 4 млрд грн.) і "Укртелекому" (у грудні 2009 р. ФДМУ має намір виставити на продаж 67,79%-у частку).
"Імовірність приватизації ОПЗ поточного року досить висока. Також не виключений продаж частини обленерго. Якщо ці активи будуть куплені іноземними компаніями або іноземними компаніями з українським корінням, це може вилитися в несподіване зростання припливу іноземних інвестицій", - вважає старший аналітик ІК Phoenix Capital Андрій Нестерук. Інакше на поновлення потоку грошей від нерезидентів Україні доведеться розраховувати не раніше середини 2010 р.
Петро Ручников
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас