НБУ: Падіння гривні можуть зупинити лише спільні зусилля влади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Падіння гривні можуть зупинити лише спільні зусилля влади

Валюта
2136
Падіння курсу гривні до долара можуть зупинити лише спільні зусилля влади, заявив директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків Національного банку України (НБУ) Сергій Круглик під час інтернет-конференції в понеділок.
"Як заявляють експерти - українські, міжнародні і, зокрема, голова місії Міжнародного валютного фонду Джейла Пазарбазіолу, гривня слабшає через політичну невизначеність і нечітку урядову економічну політику… Тільки спільні дії всіх державних установ і інститутів із чіткою економічною стратегією та відповідною інвестиційною політикою можуть зупинити подальше падіння", - сказав він.
Директор департаменту підкреслив, що Нацбанк сам не в силах зупинити падіння гривні.
"Рівень довіри українців до гривні на сьогодні такий же, як і рівень довіри українців до влади. Тобто, політична нестабільність і дезорієнтація населення провокують, у тому числі, і падіння гривні. Тому тільки чіткі орієнтири з боку уряду щодо привабливості проектів, у які населення може інвестувати, можуть якимось чином виправити ситуацію", - додав він.
При цьому Круглик констатував, що підвищений попит на валюту формується населенням у результаті прагнення зберегти свої заощадження в умовах невизначеності.
"Якщо говорити про економічні причини, то при розподілі відповідальності за падіння гривні найменший відсоток стосувався б Нацбанку. Левова частина падіння полягає в нечіткій економічній політиці, а також у політичній нестабільності в країні. Абсолютно всі інститути влади разом з населенням відповідальні за стрімку девальвацію національної грошової одиниці", - підкреслив чиновник.
Директор департаменту також повідомив, що НБУ розробляє нові інструменти для зменшення залежності економіки і населення від курсових коливань. Планується введення заборони на валютне кредитування фізичних осіб і приватних підприємців, які не мають валютного виторгу. Крім того, передбачається введення виплат за валютними кредитами у національній валюті за обопільною домовленістю між банками і клієнтами.
"Надалі валютні кредити, сподіваюся, будуть заборонені", - відзначив він.
Крім того, за словами С.Круглика, НБУ продовжить практику проведення спеціальних аукціонів, на яких фізичні особи-позичальники зможуть купувати валюту за пільговим курсом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас