Секретний контрагент — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Секретний контрагент

Фондовий ринок
1874
З 14 вересня торги на "Українській біржі" будуть проходити за участю центрального контрагента. Це зробить угоди із цінними паперами анонімними і позбавить брокерів можливості маніпулювати вартістю цінних паперів, впевнені торговці. Крім того, новий інститут дозволить більш активний розвиток інтернет-трейдингу в Україні, оскільки можна буде укладати угоди між клієнтами одного брокера.
Біржова рада "Української біржі" (УБ) 3 вересня внесла зміни в правила торгів, які дозволять майданчику почати проведення в Україні анонімних операцій із цінними паперами. З 14 вересня, згідно з новою редакцією пунктів 20.23 і 22.13 Правил УБ, торги будуть проходити винятково за участю ТОВ "Український центральний контрагент". Для цього Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) 14 липня схвалила відповідні зміни в Правила УБ, а 25 серпня центральний контрагент, створений російською біржею РТС, одержав у ДКЦПФР ліцензію зберігача цінних паперів і ліцензію на дилерську діяльність з торгівлі цінними паперами.
Центральний контрагент стане посередником в угодах, що укладаються на біржі торговцями або їх клієнтами. Це дозволить торговцям скоротити видатки на фінансовий моніторинг - ідентифікацію один одного - і збереже анонімність торговців при укладанні угод, говорить заступник голови правління "Української біржі" Олексій Сухоруков. Крім того, клієнти одного брокера зможуть укладати угоди між собою, а також зі своїм торговцем, що забезпечить нормальну роботу інтернет-трейдингу. ДКЦПФР ще в червні змінила "Положення про функціонування фондових бірж", знявши заборону на укладання подібних угод. Але ця схема почне діяти тільки 14 вересня. "Такі угоди вважалися б недійсними, тому що покупець і продавець були тією самою особою, що заборонено Цивільним кодексом", - розповів пан Сухоруков. Він впевнений, що скасування такого обмеження дозволить збільшити реальні обсяги торгів на біржі на 30-40%.
За словами Олексія Сухорукова, центральний контрагент не буде стягувати плату за здійснення угод. Пан Сухоруков відмовився назвати суму, необхідну для його утримання, відзначивши, що ТОВ "Український центральний контрагент" створене з мінімальним статутним фондом (для одержання ліцензії торговця необхідно 1 млн грн) і для його роботи може бути досить відсотків від розміщення коштів фонду на депозиті. "Його основна мета - не одержання прибутку, а збільшення обсягів торгів", - уточнив пан Сухоруков. З початком роботи центрального контрагента кількість угод виросте у два рази - за рахунок угод продавця із центральним контрагентом і центрального контрагента з покупцем.
Торговці вважають, що збільшити обсяги торгів на 30% після запуску центрального контрагента лише за допомогою угод через інтернет-трейдинг біржі не вдасться. "Ліквідність повинні піднімати самі учасники торгів, а центральний контрагент не дає обсяги", - говорить трейдер ІК Galt & Taggart Securities Володимир Волков. За його словами, анонімність у торгах дозволить виключити будь-які можливості маніпулювання вартістю цінних паперів. "Це будуть реальні угоди, усі торговці будуть перебувати в однакових умовах", - погоджується брокер ІК Concorde Capital Анастасія Назаренко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас