Експерти: Ціни на нафтопродукти в Україні близькі до стабілізації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Ціни на нафтопродукти в Україні близькі до стабілізації

Енергетика
410
Існують передумови для стабілізації цін на нафтопродукти у вересні поточного року, вважають експерти "Консалтингової групи А-95".
Вони відзначають, що, як і раніше, ситуацію на паливному ринку країни визначають два ключові чинники - курс гривні відносно до основних валют і рівень цін на нафту і нафтопродукти на світовому ринку. Впродовж серпня ціни на енергоресурси в світі демонстрували відносну стабільність, продовжуючи залишатися достатньо високими. Так, ціни на нафту марки Brent і дизельне паливо за підсумками місяця збереглися практично без змін, тоді як бензин марки А-95 продемонстрував зниження з 741дол./т до 673 дол./т (близько 9%). У перші дні вересня котирування основних марок палива і нафти показали істотне зниження, що дозволяє чекати адекватної реакції внутрішнього ринку в другій половині вересня, у разі стабілізації цін на знижених позначках, говорять експерти.
Тим часом, за словами спеціалістів, ключовим негативним чинником ціноутворення на ринку нафтопродуктів України залишається стрімка девальвація курсу національної валюти. Це не тільки позначилося на ціні палива, але і призвело до таких негативних наслідків як дефіцит нафтопродуктів на внутрішньому ринку. За оперативними даними, національний баланс бензину в серпні поступається торішньому показнику на 27,6%, баланс дизельного палива - на 11,7%. Крім того, експерти вважають, що у вересні дефіцит балансу залишиться в середньому на позначці 20% відносно торішніх параметрів. Основною причиною цього є скорочення імпорту бензинів: у липні і серпні поточного року постачання з-за кордону нижчі майже удвічі, у порівнянні з показниками 2008 року. Пасивність імпортерів, перш за все, пов'язана із зростанням курсу долара, його непередбачуваністю і переважаючими негативними очікуваннями, що в сумі призвело до відмови від постачань імпортного ресурсу як украй ризикованих.
Нестача пропозиції на оптовому ринку продиктувала збереження достатньо високих цін на продукцію українських НПЗ, що зазнають украй високий попиту.
Враховуючи стабілізацію цін на світовому ринку в серпні і тенденції зниження в перших числах вересня, за умови стабілізації курсу долара на міжбанківській біржі на рівні 8,50 грн, експерти не бачать передумов для продовження зростання цін на нафтопродукти в Україні. Це дозволяє прогнозувати їх стабілізацію в першій половині вересня в діапазоні 7,60-7,80 грн/л за бензин А-95 і в межах 6,50 грн/л за дизпаливо. Стабілізації цін також сприятимуть мережі, що мають доступ до ресурсів української нафти, яка була продана на серпневому аукціоні за ціною, вчетверо нижчою середньоринкової (близько 1260 грн./т або 18 дол./бар.)
"Не виключено, що у вересні ми побачимо зниження цін на АЗС, - говорить директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн. - Висока ціна на стелі знижує продажі, багато мереж вже знаходяться на межі банкрутства, тому власники АЗС прагнутимуть відіграти вниз при першій нагоді, щоб стимулювати реалізацію".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас