Нацбанк обмінює валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк обмінює валюту

Валюта
15583
З жовтня банки зобов'язані одержувати два дозволи Нацбанку на торгівлю готівковою валютою через каси та агентські обмінні пункти. При цьому 82 банки з регулятивним капіталом менше 10 млн євро зможуть проводити операції з готівковою валютою, лише пообіцявши НБУ наростити капітал до 2012 року. Банкіри очікувано незадоволені нововведенням, але сподіваються обійти його.
Національний банк переглянув правила роботи на готівковому валютному ринку. 5 вересня набуде чинності оприлюднена вчора постанова №446 "Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти НБУ", яка зобов'яже кредитні установи одержувати два різні письмові дозволи Нацбанку на проведення валютообмінних операцій на готівковому ринку. Один дозвіл - на роботу з валютою через власні каси, другий - через агентські пункти. Крім того, банки, що мають письмовий дозвіл на залучення і розміщення іноземної валюти в Україні, повинні будуть також одержати дозвіл на торгівлю валютою на міжбанківському ринку. Графік переоформлення валютних дозволів Нацбанк має намір затвердити до 5 жовтня.
Спочатку проект постанови НБУ передбачав одержання одного письмового дозволу як на проведення валютних операцій через власні каси, так і через агентські мережі. Зараз для проведення готівкових операцій досить мати банківську ліцензію.
Постановою, яка вносить зміни в "Положення про порядок видачі банкам банківських ліцензій, письмових договорів і ліцензій на проведення окремих операцій", уводиться і чітке обмеження - проводити операції з готівковою іноземною валютою та чеками (купівля, продаж, обмін, прийняття, інкасо) зможуть лише кредитні установи з регулятивним капіталом не менше 10 млн євро (113,5 млн грн за курсом НБУ на 3 вересня) і за наявності фахівців "відповідної кваліфікації". За даними НБУ, на 1 липня в Україні працювали 82 банки із власним капіталом (близький до регулятивного) менше 10 млн євро. Втім, ці установи також зможуть торгувати валютою, але за умови надання НБУ зобов'язання збільшити капітал до необхідного рівня до 1 січня 2012 року.
Представники дрібних банків з капіталом до 10 млн євро відмовилися офіційно коментувати рішення НБУ, побоюючись санкцій. "Можна пообіцяти наростити капітал, а за ці два роки на ринку все зміниться. Швидше за все, людей, які приймали цю постанову, уже не буде в Нацбанку до 2012 року", - сказав заступник голови правління банку IV групи. Уведення двох різних дозволів інший банкір пояснив бажанням НБУ обмежити роботу кредитних установ з обмінними пунктами. Рішення НБУ може бути корисне великим банкам. "Обсяги валюти із дрібних установ просто перетечуть в інші банки", - говорить скарбник одного з великих банків. Восени 2008 року НБУ намагався заборонити роботу обмінних пунктів. Однак після мітингу 1 грудня під стінами НБУ регулятор скасував заборону.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас