ЄЦБ залишив ставку на рівні 1%, як і очікувалось — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ залишив ставку на рівні 1%, як і очікувалось

Валюта
263
Європейський центральний банк (ЄЦБ) зберіг у четвер базову процентну ставку на рівні 1% річних, мінімальному значенні за всю історію існування ЄЦБ із 1999 року, повідомило агентство Bloomberg.
Це збіглося з очікуваннями аналітиків.
Останній раз ЄЦБ змінював ставку 7 травня, тоді вона була знижена на 0,25 процентного пункту з 1,25% річних. До цього в 2009 році вона була зменшена в березні і січні - щоразу на 0,5 процентного пункту, а також у квітні - на 0,25 процентного пункту. В 2008 році ставка опускалася тричі - з 4,25% у липні до 2,5% річних на кінець року.
Ставка в єврозоні залишається найвищою серед держав G7.
ЄЦБ не квапиться згортати заходи щодо стимулювання економіки, оскільки вона тільки почала показувати ознаки відновлення після найгіршої рецесії із часів Другої світової війни. Занадто швидка жорсткість кредитно-грошової політики може викликати зупинку цього процесу.
Як очікується, голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше під час прес-конференції, яка почнеться о 16:30 МСК, оголосить новий економічний прогноз.
У червні банк очікував, що ВВП єврозони впаде приблизно на 4,6% за підсумками цього року і на 0,3% у наступному році. Згідно із прогнозами аналітиків, Тріше виступить із більш оптимістичними оцінками та оголосить про очікуване зростання економіки регіону в 2010 році.
Банк Англії, Федеральна резервна система (ФРС) США і Банк Японії знизили базові процентні ставки до близьких до нуля рівнів і почали викуповувати державні та корпоративні облігації, прагнучи підштовхнути економіку до зростання.
ЄЦБ, тим часом, сфокусувався на кредитуванні банків, заявивши, що дві третини економіки єврозони фінансується банками. Обсяг кредитів терміном на рік, отриманих європейськими банками від ЦБ, у червні досяг рекордних 442 млрд євро.
Згідно із середнім прогнозом більше 40 респондентів Bloomberg, опитаних наприкінці серпня, рівень ставки ЄЦБ буде зберігатися незмінним до вересня 2010 року. Підвищення вартості грошей до 1,25% річних очікується поки тільки у вересні наступного року, а до 1,5% - наприкінці 2010 року. Середня оцінка 30 аналітиків вартості грошей у єврозоні навесні 2011 року становить 2% річних.
Банк Англії проведе засідання керівництва 10 вересня. У цей час базова процентна ставка у Великобританії перебуває на рівні 0,5% річних, що є мінімальним рівнем з моменту заснування британського ЦБ в 1694 році королем Вільгельмом III. Цього року вартість грошей у країні зменшувалася тричі (у січні, лютому і березні) – щоразу на 50 базисних пунктів. З жовтня минулого року Банк Англії зменшив розмір ставки на 4,5 процентного пункту.
Федеральна резервна система США в 2008 році сім разів знижувала базову процентну ставку. Наприкінці грудня її діапазон було зменшено до 0-0,25% річних і з тих пір таким і залишається.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас