Експерт: Нинішня ціна зерна не дозволяє селянам окупити видатки і погашати кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Нинішня ціна зерна не дозволяє селянам окупити видатки і погашати кредити

Кредит&Депозит
410
Ціни на зерно, що склалися на ринку, не дозволяють селянам окупити свої видатки і погашати кредити. Таку думку висловив віце-президент Аграрної палати України (АПУ), голова Полтавської обласної палати Петро Ківшик.
"Сьогодні фуражну пшеницю закуповують по 800 грн за тонну, а продовольчу - по 900-950 грн", - відзначив експерт. За його словами, державний Аграрний фонд при задекларованій ціні продовольчої пшениці 1250 грн призупинив спотові закупівлі, а купує зерно тільки в заставу, видаючи 60 відсотків від його вартості, тобто близько 750 грн за тонну.
За даними Ківшика, для вирощування нинішнього врожаю аграрії взяли близько 300 млн грн кредитів. Крім того, 1 жовтня закінчується термін продовження позик минулих років приблизно на таку ж суму. "Уряду вже сьогодні варто звернути увагу на проблеми села, щоб одержати гідний урожай в 2010 р", - вважає віце-президент АПУ.
У той же час він вважає, що для проведення комплексу осінніх польових робіт аграріям необхідно близько 2 млрд грн. За його словами, забезпечення господарств необхідними ресурсами оцінюється приблизно в 70%, тому їм не обійтися без коштів з боку. "Для проведення посівної необхідно активізувати залучення банківських кредитів і авансових платежів від покупців сільгосппродукції, а також домовлятися з постачальниками техніки, добрив та інших товарів для аграріїв про розрахунки після збору врожаю", - відзначив Ківшик.
При цьому він нагадав, що цього року скоротився розмір бюджетної компенсації сільгосппідприємствам процентних ставок за кредитами, тому питання вартості грошей для села стає надзвичайно актуальним. "Кредити під 30 відсотків нікому не потрібні", - підкреслив експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас