Гривня мітить у дев'ятку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня мітить у дев'ятку

Валюта
9765
Заяви представників МВФ про можливе припинення співробітництва з нашою країною викликали паніку серед іноземних інвесторів, які активізували вивід своїх капіталів
За підсумками вчорашнього дня, при середньозваженому курсі на міжбанку на рівні 8,1472 грн./$1, банки з іноземним капіталом купували валюту по 8,62-8,68 грн./$1.
Як пояснив в.о. голови НБУ Анатолій Шаповалов, ажіотаж на ринку створюють кілька банків з іноземним капіталом, які виконують замовлення своїх клієнтів. "Видно, кілька іноземних компаній прийняли рішення вивести свої капітали та банки, що їх обслуговують, одержали вказівку купувати валюту за будь-якою ціною", - говорить чиновник. При цьому більша частина угод на ринку проходила на позначці 8,14 грн./$1.
"Ми дуже чітко позначили свою позицію - банки, що працюють за курсом вище середньозваженого, не одержать підтримку НБУ у вигляді інтервенцій. На неї також не можуть розраховувати банки, що порушують ліміт валютної позиції", - підкреслив Шаповалов.
За його словами, курс штовхають вгору девальваційні очікування і паніка. Економічних же підстав для зростання курсу немає. Дефіцит платіжного балансу, який за підсумками липня перевищив $8 млрд., повністю покривається кредитами МВФ, а попит населення на валюту гасить НБУ з резервів.
Анатолій Шаповалов обіцяє, що регулятор уживе заходів зі стиснення ліквідності, щоб зняти ажіотаж з валютного міжбанку. "Ми чітко позначили свої очікування щодо валютного курсу на рівні 7,98-8,14 грн./$1 і вважаємо, що до такого показника і повинна повернутися вартість американської валюти", - говорить чиновник. Заспокоєння на валютний ринок повинні принести й ініційовані в НБУ заходи щодо сплати відсотків за валютними депозитами у гривні, а також прийом в гривні платежів за валютними кредитами і заборона на комісійні при обмінних операціях.
У свою чергу, банкіри стверджують, що говорити про заспокоєння валютного ринку тільки за рахунок цих інструментів неправильно. Мовляв, величезний вплив на ринок має НАК "Нафтогаз України", якій НБУ не продає валюту з резервів, змушуючи виходити на міжбанк. Попит на валюту ще більше підсилюється через те, що на вересень припадає пік виплат за зовнішніми позиками у другому півріччі - у цілому, до $1,3 млрд. "Більша частина банків, яким потрібно платити, не виконують норматив валютної позиції і будуть скуповувати валюту на міжбанку", - говорить скарбник одного банку. Ринки на міжбанку серйозно нервують населення, яке, за попередніми даними, вилучило з банківської системи близько 3,3 млрд. грн. вкладів, які напевно відправлені на валютний ринок.
"Висока ймовірність, що в найближчі дні гривня опуститься до позначки 9 грн./$1, - говорить президент корпоративного фонду "Рінако Прогрес" Дмитро Піддубний. - Погодившись із умовами МВФ щодо обсягів інтервенцій, НБУ втратив контроль над валютним ринком". Банкіри говорять, що повернути довіру до гривні тепер можна не адміністративним, а лише економічним шляхом. "Потрібно стимулювати експорт і внутрішнє виробництво, і тоді потреба у валюті знизиться", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас