Британські брокери імітують ліквідність цінних паперів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британські брокери імітують ліквідність цінних паперів

Фондовий ринок
532
Управління фінансових послуг Великобританії (FSA) закликало брокерські компанії проявляти обережність, коли вони надають клієнтам можливість торгівлі через систему прямого доступу до ринку. Регулятор вважає маніпулюванням практику, що набуває поширення, виставляння замовлень на акції, що імітують ліквідність і створюють неправильне враження про намір трейдера провести угоду.
Звичайно виставляти замовлення на Лондонській фондовій біржі (LSE) мають право тільки її члени. Однак члени біржі стали надавати клієнтам прямий доступ до книги заявок LSE. Біржа проінформувала FSA про декілька випадків, коли такі клієнти виставляли заявки тільки для створення ілюзії їх бажання купити або продати акції, говориться в заяві управління. "Подібні дії створюють неправильне або оманливе враження щодо попиту та пропозиції по цінних паперах. Ми вважаємо, що такі дії можуть класифікуватися як ринкові махінації", - попереджає FSA. Регулятори стурбовані тим, що банки і брокерські компанії - члени біржі недостатньо уважно відслідковують дії клієнтів, яким вони надають прямий доступ на ринок.
Один з варіантів незаконної, на думку FSA, тактики полягає в тому, що трейдер виставляє, наприклад, багато заявок на купівлю, щоб створити неправильне враження високого попиту на акцію і зрушити її ціну. Тим часом його справжній намір - продати папір, що він і робить, якщо ціна підвищується; заявки на купівлю при цьому швидко знімаються. Подібні дії можуть обманювати комп'ютерні торговельні системи, які будуть ураховувати "значний інтерес покупців або продавців, якого насправді не існує", говорить Нік Бейлі, директор з регулювання LSE. Члени біржі побоюються поводитися подібним чином, уточнює він, але "не можна гарантувати, що їх клієнти, що мають прямий доступ на ринок, будуть настільки ж обережні у своїй поведінці".
У жовтні 2008 р. за поданням LSE за дії з імітації активності на ринку вперше була оштрафована неназвана фірма на $35 000.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас