Прогноз: ЄЦБ у четвер збереже ставку на рівні 1% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз: ЄЦБ у четвер збереже ставку на рівні 1%

172
Європейський центральний банк (ЄЦБ) збереже базову процентну ставку за підсумками засідання в четвер на рівні 1%, прогнозують усі 58 опитаних агентством Bloomberg експертів.
Це мінімальне значення за всю історію існування ЄЦБ із 1999 року.
"Будь-яке посилення грошової політики ЄЦБ як і раніше виглядає вкрай неправдоподібним", - заявив головний економіст по єврозоні HIS Global Insight Говард Арчер.
Згідно із середнім прогнозом більше 40 респондентів Bloomberg, опитаних наприкінці серпня, рівень ставки ЄЦБ буде зберігатися незмінним до вересня 2010 року. Підвищення вартості грошей до 1,25% річних очікується поки тільки у вересні наступного року, а до 1,5% - наприкінці 2010 року. Середня оцінка 30 аналітиків вартості грошей у єврозоні навесні 2011 року становить 2% річних.
Останній раз ЄЦБ змінював ставку 7 травня - тоді вона була зменшена на 0,25 процентного пункту, до 1% річних. До цього в 2009 році вона була знижена в березні і січні - щоразу на 0,5 процентного пункту, а також у квітні - на 0,25 процентного пункту. В 2008 році ставка опускалася тричі - з 4,25% у липні до 2,5% річних на кінець року.
За підсумками останнього засідання ЄЦБ 6 серпня голова банку Жан-Клод Тріше заявив, що базова процентна ставка в розмірі 1% річних "є адекватною".
Таким чином, голова ЄЦБ дав зрозуміти, що не бачить необхідності в зміні рівня ставки в найближчі місяці.
Останні статдані "підтвердили нашу думку про те, що поточний рівень ставок є адекватним", сказав тоді Ж.-К.Тріше. Економіка "залишиться слабкою" в 2009 році, і "після фази стабілізації очікується її поступове відновлення зі зростанням квартальних показників ВВП в 2010 році", відзначив він.
Ціновий тиск може "залишитися стриманим", вважає голова ЄЦБ. "Показники інфляції в річному вирахуванні тимчасово залишаться негативними, перш ніж стануть позитивними пізніше цього року", - прогнозує Ж.-К.Тріше.
Ставка ЄЦБ у цей час є найвищою серед найбільших світових ЦБ. Федеральна резервна система США втримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних із грудня минулого року, ставка Банку Японії перебуває на рівні 0,1% річних, Банку Англії - 0,5% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас