"Ъ": Уряд підготував концепцію міграційної політики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Уряд підготував концепцію міграційної політики

487
На сайті Верховної ради була опублікована концепція державної міграційної політики, підготовлена Кабінетом міністрів. У випадку її прийняття уряд розраховує, зокрема, захистити права українських громадян, що працюють за кордоном, а також побудувати в Україні додаткові пункти для тимчасового утримання нелегальних мігрантів. Експерти вважають, що концепція не приведе до істотних змін у сфері міграції, оскільки документу не вистачає конкретики.
Урядова концепція державної міграційної політики пропонує, зокрема, підсилити соціальний захист наших громадян, що працюють за кордоном. Для цього передбачається ввести в штат українських консульських установ співробітників, відповідальних за вирішення міграційних питань, проводити моніторинг ринку праці в країнах, де перебуває велика кількість наших співвітчизників, а також виявляти факти порушень прав українців за кордоном.
Крім того, планується створити загальнодержавні бази вакансій і паспортних документів, автоматизовані системи обліку біженців, іноземних громадян, осіб без громадянства, що в'їжджають в Україну. Для нелегальних мігрантів, що потрапляють у нашу країну, передбачається побудувати додаткові пункти тимчасового перебування.
Тим часом захисники прав мігрантів вважають, що прийняття даної концепції не приведе до істотних змін у сфері міграції. "Документу не вистачає конкретики, а на будь-які загальні декларації в нашій країні знайдеться сотня вивертів, які дозволять їх обійти", - заявив Ъ голова Всеукраїнської профспілки працівників-мігрантів в Україні і за її межами Сергій Олійник. За його інформацією, зараз в Україні перебуває до 4 млн мігрантів. "При цьому пункти тимчасового перебування, яких менше сотні, уміщають від ста до тисячі людей. У концепції говориться про необхідність створення таких пунктів, але не вказується, як цього досягти", - підкреслив пан Олійник.
У Держкомітеті у справах національностей і релігій, що брав участь у розробці концепції, із Сергієм Олійником не згодні. "Для вирішення проблеми тимчасових пунктів перебування необхідно прийняти спеціальну державну програму, а дана концепція випереджає розробку подібних програм", - сказав голова комітету Юрій Решетніков.
При цьому пан Решетніков не зміг оцінити обсяги фінансування, необхідного для створення достатньої кількості пунктів тимчасового перебування іноземних громадян. "Розрахунки ніхто не проводив. Алгоритм тут такий: спочатку приймається концепція, потім проводяться розрахунки", - пояснив він.
Народні депутати з урядовою концепцією вчора ще не ознайомилися. Заступник голови комітету Верховної ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Іван Попеску (Партія регіонів) припустив, що документ буде розглянутий на засіданні комітету 9 вересня. "До цього ми повинні перевірити, чи відповідає концепція законодавству європейських країн, з якими в майбутньому передбачається підписувати угоди. Адже деякі проекти програм, що надходять у парламент, суперечать навіть статтям нашої Конституції", - заявив народний депутат.
Олександр Зворський
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас