"Ъ": Кількість абонентів доступу в інтернет продовжує збільшуватися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кількість абонентів доступу в інтернет продовжує збільшуватися

1060
Ринок широкосмугового доступу (ШСД) в інтернет продовжує рости: за даними iks-consulting, в II кварталу доходи сегмента в порівнянні з I кварталом року виросли на 7%, склавши 570 млн грн. Компанії сфери мобільного зв'язку, де, на відміну від ШСД, ринок, навпаки, зменшується, почали свою експансію на ринок фіксованого інтернету. Але вгнатися за лідером ринку "Укртелекомом" буде складно, вважають експерти.
Кількість приватних абонентів широкосмугового доступу в інтернет в II кварталі склала 1,87 млн осіб, а рівень проникнення досяг 9,1% від загальної чисельності домогосподарств, повідомила вчора iks-consulting у своєму звіті. У порівнянні з відповідним періодом минулого року кількість абонентів виросла практично вдвічі – на 930 тис. осіб. А обсяг ринку в грошах відносно I кварталу року виріс на 7% – до 570 млн грн.
За даними iks-consulting, на частку дев'яти найбільших гравців ринку ШСД припадає 75% абонентів. Усі основні гравці наростили свою абонентську базу, але найбільш вражаючого зростання добилися "Українські радіосистеми" (ТМ Beeline): у порівнянні з I кварталом база оператора виросла на 17% – до 68 тис. осіб. Розвитком мережі фіксованого доступу в інтернет за технологією FTTB з недавнього часу займається і лідер ринку мобільного зв'язку "Київстар". В "МТС-Україна" поки не планують розвивати цей сегмент: за словами гендиректора компанії Андрія Дубовського, оператор має успішний ШСД-проект на базі технології CDMA-450 і найближчим часом планує робити ставку саме на нього. А в "Астеліті" планують обмежитися наданням послуг ШСД у рамках пакетних пропозицій у партнерстві з існуючими гравцями ринку.
Аналітики високо оцінюють потенціал мобільних операторів на ринку фіксованого ШСД. "Вони мають перевагу, тому що можуть надавати послуги Triple Play або навіть Quadro Play – мобільний і фіксований зв'язок, інтернет і телебачення в одному рахунку", - говорить аналітик iks-consulting Ольга Білоконь. Втім, на цьому ринку мобільні оператори перебувають лише на початку шляху, і в найближчі кілька років вони не конкуренти для "Укртелекому", вважає віце-президент інвестбанківського підрозділу Dragon Capital Максим Нефьодов. "Укртелеком" дійсно продовжує впевнено лідирувати на ринку ШСД: за даними iks-consulting, в II кварталу абонентська база держмонополії досягла 681 тис. осіб.
Низькі показники приросту бази в порівнянні з I кварталом (2%) директор філії об'єднаних продажів "Укртелекому" Ігор Сиротенко пояснює сезонними факторами. Крім того, в окремих регіонах оператор вичерпав ресурс портів підключень. "Але ми виправили ситуацію, і на кінець серпня наша база становить 725 тис. абонентів", - додає він. Ще однією проблемою мобільних операторів на ринку фіксованого ШСД-доступу може стати незатребуваність пакетних послуг. "Попиту в чистому вигляді на Triple Play або Quadro Play нема, цей пакет послуг ще потрібно популяризувати", - відзначає Максим Нефьодов.
Роман Судольський
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас