Соколовський відзначає необхідність зміни газових контрактів з Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соколовський відзначає необхідність зміни газових контрактів з Росією

Енергетика
217
Представник Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський відзначає необхідність внесення змін у контракти на постачання і транзит природного газу, укладені 19 січня 2009 року між Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".
Про це він повідомив на брифінгу.
Соколовський відзначив, що деякі положення контракту на постачання газу за обопільною домовленістю сторін уже не виконуються.
"Деякі положення по обсягах газу вже не виконуються, і в цьому велика заслуга керівництва "Нафтогазу" і "Газпрому", які знайшли спільну мову. Але, на жаль, ці домовленості не закріплені юридично", - сказав він.
Соколовський додав, що, таким чином, у російської сторони залишається можливість пред'явити Україні санкції, передбачені цим контрактом.
На його думку, компаніям найближчим часом необхідно внести відповідні зміни в контракт на постачання газу в частині обсягу імпорту газу з 2010 року.
Угодою передбачений імпорт із 2010 року в обсязі 52 млрд. куб. м з можливістю зниження до 42 млрд. куб. м.
У той же час прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що досягла домовленості з російською стороною про те, що "Нафтогаз" буде оплачувати тільки фактично спожитий обсяг газу.
Зокрема, на 2010 рік прогнозується імпорт 27 млрд. куб. м газу.
Коментуючи цю заяву Тимошенко, Соколовський відзначив, що на сьогодні залишається незрозумілою суть домовленостей про обсяги імпорту газу.
"Поки незрозуміло, про що домовилися. Якщо мова йде про деякі поступки з російської сторони, то ці поступки зроблені хитрим способом: спочатку створювалася проблема, а тепер робляться поступки. Більше того, поки ці поступки не зафіксовані (у контракті), рано про щось реально говорити", - сказав він.
Соколовський вкотре нагадав про несиметричність зобов'язань сторін контрактів на постачання і транзит газу та висловив надію, що із внесенням змін в угоди дана проблема буде вирішена.
Як повідомляло агентство, Україна домовилася з Росією про сплату фактично спожитих обсягів імпортованого газу замість обсягів, передбачених контрактам на постачання палива.
Україна планує в 2010 році імпортувати 27 млрд. куб. м газу, хоча контрактом на постачання передбачений обсяг імпорту 52 млрд. куб з можливістю 20% зниження поставок до 42 млрд.
В 2009 році імпорт газу повинен скласти 32 млрд. куб. м (з урахуванням 20%-вої знижки, передбаченої контрактом).
19 січня "Нафтогаз" і "Газпром" підписали контракти на постачання і транзит газу на 2009-2019 роки.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас