Експерт: У "Газпрому" залишається юридична можливість штрафувати Україну за недобір газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: У "Газпрому" залишається юридична можливість штрафувати Україну за недобір газу

Енергетика
334
Юридична можливість застосування штрафних санкцій до України через недобір газу з боку "Газпрому" залишається. Про це в коментарі РБК-Україна сказав директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін.
За його словами, незважаючи на те, що прем'єр-міністр Росії Володимир Путін уже кілька разів заявляв, що штрафних санкцій до України не буде, відповідно до чинних контрактів вони все-таки можуть бути застосовані.
"Я не виключаю і нових передноворічних сюрпризів, хоча їх імовірність і мінімальна", - сказав він.
За словами експерта, для гарантії дотримання досягнутих домовленостей необхідно підписати відповідні документи, тим більше в "газових" контрактах є пункт, згідно з яким сторони за обопільною згодою можуть вносити в них зміни. "Якщо слово честі Путіна буде витримано, то цього було б досить, але ми знаємо, що відносини в нас непрості, тому юридичне оформлення цих домовленостей давало б 100%-у гарантію, що ніяких проблем не виникне", - підкреслив він.
Говорячи про плановане зниження обсягів поставок з боку "Газпрому" Саприкін відзначив, що сторонам також необхідно закріпити ці домовленості у відповідних юридичних документах. "Якщо домовленості досягнуті на політичному рівні, то нафтогазові компанії можуть оформити їх протягом дня", - впевнений він.
У той же час експерт прогнозує, що російська сторона, крім заявлених слів, не піде на підписання будь-яких змін до контрактів.
Коментуючи інформацію ЗМІ про можливе зниження тарифних ставок на транзит газу для Росії, Саприкін відзначив, що це "нелогічно, некоректно і навіть злочинно", враховуючи їх нинішній рівень.
"Говорити про поступки по тарифах некоректно і просто некрасиво, тому що вони в нас і так досить низькі. Ще більше знижувати тарифи - це газотранспортну компанію поставити на грань банкрутства"- заявив він. У зв'язку із цим, вважає експерт, таких домовленостей не могло бути. "Я не думаю, що Тимошенко обіцяла якісь знижки по тарифах, уряд не піде на будь-яке їх зниження", - сказав він. При цьому Саприкін нагадав, що для визначення транзитного тарифу існує певна формула, і надалі передбачається його підвищення.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас