У Німеччині закінчились "автомобільні премії" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Німеччині закінчились "автомобільні премії"

Казна та Політика
552
У Німеччині вичерпався фонд так званих "автомобільних премій", завдяки якому будь-який покупець нового автомобіля, що одночасно здає на брухт стару машину, старшу дев'яти років, мав можливість одержати від держави дві з половиною тисячі євро.
"Коштів для виплати премій більше не залишилося", - оголосило вранці у середу, 2 вересня, Федеральне відомство економіки та контролю над експортом (BAFA) на своєму веб-сайті. Закритий інтернет-портал, на якому покупці могли подати заяву на одержання премії.
До четверга на чергу будуть поставлені ще 15 тисяч покупців. Комусь із них, можливо, пощастить одержати премію, якщо будуть відкинуті попередні заяви.
Практика виплати премій за утилізацію старих автомобілів діяла з кінця січня. Передбачалося, що вона збережеться до кінця поточного року. Однак п’ятимільярдний фонд уже вичерпано. Останнім часом число заяв на видачу премії різко зросло: BAFA щодня реєструвало до 14 тисяч таких заявок.
Захід "автомобільної премії", однак, обернувся для покупців машин і приємною новиною: автодилери різко підвищують знижки на нові автомобілі.
Згідно з дослідженням, проведеним у серпні автомобільним центром університету Дуйсбурга - Ессена, у середньому покупець нині одержує 25 відсотків знижки при купівлі нової машини. У першому півріччі ця цифра ще становила 20 відсотків. У вересні знижки ймовірно зростуть ще більше.
З урахуванням "автомобільної премії" VW Golf Trendline у серпні коштував на 40,6 відсотка дешевше від прейскурантної ціни, Opel Corsa Selection - навіть на 46,2 відсотка дешевше. Усього автодилери пропонували 19 моделей за ціною більш ніж на 40 відсотків меншою від прейскурантної вартості (з урахуванням "автомобільної премії").
Автори дослідження дійшли висновку, що офіційна ціна автомобіля нині не варта навіть паперу, на якому вона надрукована. Причому характерно, що настільки високі знижки були зафіксовані в серпні, хоча до кінця літніх відпусток вони звичайно знижуються.
Експерти вважають, що припинення виплати "автомобільних премій" поставить під загрозу до 90 тисяч робочих місць в автомобільній галузі.
"В автоторгівлі можуть закритися до 6500 дилерських компаній. Якщо врахувати, що в кожній з них працюють у середньому по 14 співробітників, то в сумі під загрозою опиняться 90 тисяч людей", - сказав у середу співробітник інституту дослідження автомобільної промисловості Вольфганг Майніг в інтерв'ю телекомпанії ARD.
Майніг розкритикував той факт, що "автомобільна премія" інсценувала штучну кон'юнктуру. "Завдяки цим преміям, число проданих нових автомобілів у ФРН було доведено до 3,6 мільйонів. Але наступного року ми продамо на 800 тисяч машин менше, і це буде величезна проблема", - констатував він.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас