Депутат пропонує ввести авансові внески платників податку на прибуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутат пропонує ввести авансові внески платників податку на прибуток

Казна та Політика
900
Щоб уникнути ризику зриву виконання надходжень у державний бюджет від податку на прибуток в 2009 році народний депутат Олег Ляшко (фракція БЮТ) пропонує платникам здійснювати авансові внески з податку на прибуток, визначені як 1/12 суми нарахованого податку за попередній календарний рік.
Як повідомляється на сайті Верховної Ради, відповідний законопроект №5082 "Про внесення змін у Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств" (щодо нарахування і сплати податку)" зареєстрований днями в парламенті.
"Прийняття даного законопроекту дозволить зберегти надходження податку в бюджет у сумі, яка перевищує 3 млрд. грн, і виконати бюджетні призначення з податку на прибуток, передбачені законом "Про Державний бюджет України на 2009 рік" у повному обсязі", - говориться в пояснювальній записці до законопроекту
Згідно з текстом законопроекту, зазначені авансові внески в бюджет оплачуються платниками податку, за винятком нерезидентів і виробників сільськогосподарської продукції, протягом звітного року в перший і третій місяць кожного календарного кварталу.
Відповідно до цього платник податку зменшує суму нарахованого податку на прибуток звітного періоду на суму авансового внеску, попередньо оплаченого протягом такого звітного періоду.
У випадку, коли сума оплаченого авансового внеску перевищує суму податкових зобов'язань цього платника податку за звітний період, різниця переноситься в зменшення податкових зобов'язань майбутніх податкових періодів, говориться в проекті.
Як відзначається в документі, дані дії не стосуються суб'єктів, на яких поширюється чинність закону "Про внесення змін у деякі закони України з питань космічної діяльності".
Крім того, законопроект передбачає: за результатами 11 місяців 2009 календарного року платники податку зобов'язані надати декларацію, складену за правилами, установленим для повного податкового періоду, з урахуванням приросту (збитку) матеріальних запасів за 11 місяців календарного року, суми амортизаційних відрахувань, нарахованих за три квартали поточного року, і двох третин амортизаційних відрахувань четвертого кварталу; цього року та оплатити податкове зобов'язання, нараховане згідно із зазначеною декларацією в строки, установлені законом для місячного податкового періоду.
Як повідомляється в пояснювальній записці, аналогічні зміни в закон "Про оподаткування прибутку підприємств" були внесені на 2008 рік п. 7 р. 1 закону "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України" від 3 червня 2008 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас