МВФ незадоволений виділенням НБУ 9,8 млрд грн на Євро-2012 і відмовою підвищити тарифи на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ незадоволений виділенням НБУ 9,8 млрд грн на Євро-2012 і відмовою підвищити тарифи на газ

Казна та Політика
1373
Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) незадоволена виділенням Нацбанком 9,8 млрд грн на фінансування Євро-2012 і відмовою підвищити з 1 вересня ц.р. тарифи на газ для населення. Про це з посиланням на власні джерела повідомляє "Комерсант-Україна".
"Ви знаєте, що найближчим часом (до 15 вересня) уряд має намір подати в парламент проект держбюджету на 2010 рік. Тому завданням місії є вивчення цього документа", - розповів виданню співрозмовник у фонді.
У Мінфіні вже визнають, що переговори із МВФ щодо виділення четвертого траншу будуть важкими. За словами заступника міністра фінансів Валерія Альошина, труднощі можуть бути пов'язані з необхідністю обговорення внесення змін у бюджет-2009 і граничного розміру держборгу.
Більш песимістичну оцінку дало джерело видання, близьке до переговорів. "Місія МВФ розібралася в ситуації всього за дві години роботи. Мало того, що проект бюджету не готовий, так ще й ситуація зараз гірша, ніж на момент надання третього траншу: парламент подолав вето на зміни в закон "Про Нацбанк" про виділення 9,8 млрд грн на Євро-2012, а підвищення ціни газу для населення з 1 вересня скасовано", - сказав співрозмовник видання. Ці питання вже 3 вересня ц.р. будуть обговорюватися моніторинговим комітетом у складі МВФ, Кабінету міністрів, Нацбанку, секретаріату президента і Нацкомісії регулювання електроенергетики. "У найкращому разі місія виїде, а з європейського департаменту МВФ прийде різкий лист із вказівкою змін і термінів їх виконання. Але складається враження, що у МВФ розуміють, що виконання вимог гальмується наближенням виборів президента. І в них немає впевненості в успішній роботі над помилками", - сказав він.
Нагадаємо, учора в Україну прибула технічна місія МВФ, яка повинна з'ясувати, чи відповідає проект держбюджету на 2010 рік його умовам.
Раніше, 11 серпня ц.р. постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр заявив, що МВФ готовий розглянути пропозиції про збільшення сум решти траншів. За його словами, затверджена програма діє до жовтня 2010 р., у її рамках планується надати чотири додаткові платежі по спеціальних правах запозичення номіналом SDR 4 млрд (близько 6,3 млрд дол.).
5 серпня ц.р. Україна отримала кошти третього траншу в рамках кредиту МВФ за стабілізаційною програмою stand-by. 29 липня виконавча рада МВФ схвалила перерахування Україні третього кредитного траншу в розмірі 3,3 млрд дол. у рамках дворічної програми резервного кредитування (stand-by) на 16,4 млрд дол. З урахуванням цього траншу загальна сума кредитних коштів, виділених Києву за програмою МВФ, становить 10,9 млрд дол.
У листопаді минулого року МВФ схвалив для України дворічну програму на загальну суму 16,4 млрд діл. Тоді ж Фонд виділив Україні перший транш в розмірі 4,5 млрд дол. Другий транш кредиту МВФ у розмірі 2,625 млрд дол. було отримано 14 травня 2009 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас