Сьогодні гривня відзначає день народження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні гривня відзначає день народження

Казна та Політика
1356
2 вересня 1996 року, відповідно до Указу тодішнього Президента Леоніда Кучми, в Україні почалася грошова реформа. В обіг була введена національна валюта України - гривня, і сота її частина - копійка.
У цей день за встановленим курсом були переведені на гривні ціни, тарифи, оклади заробітної плати, стипендії, пенсії, кошти на рахунках підприємств, установ і організацій, а також вклади громадян. Рублеві вклади населення були перераховані в гривні за курсом 100 000 рублів за одну гривню без будь-яких обмежень і конфіскацій з вільним їх використанням у гривнях. Середньостатистична зарплата в Україні на 1 січня 1997 року становила 143 грн. (при курсі 1,89 грн. за $1).
Протягом 15 днів - від 2 до 16 вересня 1996 року - у готівковому обігу одночасно вільно використовувалися як гривні, так і рублі з поступовим вилученням останніх. Після 16 вересня 1996 року прийом рублів було припинено, і єдиним законним засобом платежу на території України з того моменту і дотепер є гривня.
Разом з тим, час для введення гривні було обрано не зовсім вдалий. Грошова реформа не була підкріплена іншими заходами в сфері податкової, бюджетної політики, про що свідчило зосередження майже половини всієї грошової маси в наступні роки в сфері тіньової економіки, значна перевага купівлі населенням іноземної валюти над її продажем.
Курс гривні майже два роки стримувався завдяки жорсткій монетарній політиці - штучному заниженню грошової маси до валового внутрішнього продукту, що підсилювало грошовий голод на гривню. Внаслідок цього курс долара в 1996 році знизився на 24%, в 1997 - на 9%. В 1997 трохи зріс рівень монетаризації економіки. Разом з важливим зростанням дефіциту державного боргу і виплат відсотків по ньому, неефективним використанням бюджетних коштів, зменшенням валютних резервів НБУ, погіршенням фінансового становища підприємств і т.п. в 1998 це привело до поступової девальвації гривні, яка становила 84 %. При впровадженні режиму конвертованості гривні не були дотримані основні вимоги конвертованості.
Хочеться відзначити, що перші зразки національної валюти були надруковані ще в 1992 році канадською фірмою. Загальна концепція, образ і гама кольорів банкнот, орнамент і унікальний шрифт були розроблені Борисом Максимовим у співавторстві з Василем Лопатою. Лопата виконав портрети і пейзажі, які були використані в дизайні банкнот перших зразків гривні. Однак в обіг у той момент їх було вирішено не вводити через побоювання інфляції.
На сьогоднішній день в обігу перебувають банкноти номінальною вартістю 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 гривень. Банкноти всіх номіналів виготовлені на спеціальному білому папері, що не флуоресцує при ультрафіолеті. Крім того, «у ходу» на українському грошовому ринку - розмінні монети номінальною вартістю 1, 2, 5, 10, 25 і 50 копійок; оборотні монети номінальною вартістю 1 гривня.
Буквений код гривні - UAH, цифровий код - 980, скорочена назва - грн. Емісійний інститут - Національний банк України.
За матеріалами:
forUm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас