WSJ: Урядові програми стимулювання зростання підтримують економіку США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

WSJ: Урядові програми стимулювання зростання підтримують економіку США

278
Програми уряду США, що передбачають уливання сотень мільярдів доларів в американську економіку, допомагають країні вибратися з рецесії, пише газета The Wall Street Journal.
Багато експертів відзначають, що реалізація програм стимулювання підйому дозволила збільшити темпи економічного зростання США в річному вирахуванні на 2-3 процентні пункти в другому і третьому кварталах 2009 року.
Дії уряду в другому кварталі, наслідки яких оцінювалися на основі аналізу того, як додаткові кошти, що надійшли в економіку, відбилися на обсягах приватного споживання, інвестиціях і видатках компаній, дозволили загальмувати темпи скорочення американського ВВП у другому кварталі і закласти основи для повернення економіки до зростання в третьому кварталі. Це здавалося неймовірним ще кілька місяців тому.
Деякі економісти відзначають, що зниження ВВП США в другому кварталі, яке склало 1%, без програм стимулювання могло б бути набагато більш значним - порядку 3,2%.
Згідно із прогнозом економістів Goldman Sachs, американська економіка виросте на 3,3% у третьому кварталі 2009 року.
"Без урядових програм цей показник був би, імовірно, близький до нуля", - відзначає головний економіст Goldman по американських ринках Ян Хатзіус.
Тим часом, експерти розходяться в думках щодо того, які заходи мали найбільш значний вплив на економіку країни. Декілька аналітиків вважають, що програми викупу Федеральною резервною системою (ФРС) казначейських облігацій і боргових зобов'язань, забезпечених іпотечними кредитами, а також дії уряду, спрямовані на підтримку банків, були більш ефективними, ніж програма адміністрації президента з підтримки економіки обсягом $787 млрд.
Головний фінансовий директор Honeywell International Inc. Дейв Андерсон вважає, що реалізація пакета стимулювання економічного підйому насправді спочатку "заморозила" активність у бізнесі, оскільки багато компаній намагалися підрахувати, як їм краще скористатися збільшенням держвидатків.
Програма обсягом $787 млрд "привела до уповільнення активності в плані замовлень", - відзначає Д.Андерсон. "Ми вважаємо, що ситуація виправиться в другому півріччі. Я вважаю, що небезпідставно очікувати замовлень на рівні тисяч мільйонів доларів".
Тим часом, Джозеф Лавонья, головний економіст Deutsche Bank по американських ринках, вважає, що заходи уряду були зовсім не настільки ефективними, як вважають багато хто. Експерт впевнений, що стрес-тести банків, проведені урядом, допомогли підвищити довіру до Уолл-стріт і дозволили банкам залучати капітал і відновити кредитування.
Значна частина державних видатків, передбачених програмою стимулювання зростання, ще тільки починає просочуватися в економіку, видатки споживачів і бізнесу, як очікується, досягнуть пікових рівнів наприкінці 2009 або початку 2010 року.
Уряд поки витратив лише порядку $60 млрд на заплановані податкові пільги для американських домовласників з обіцяних $288 млрд. $200 млрд уряд обіцяв виділити на проекти в сфері інфраструктури та енергетики.
За словами економістів, уже виділені гроші, а також очікування надходження додаткових коштів, підтримують зростання американської економіки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас