Експерти: Ціни на чай встановлять новий рекорд на фоні зниження виробництва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Ціни на чай встановлять новий рекорд на фоні зниження виробництва

588
Вартість чаю виросте на 10-15% з поточного рекордного рівня, оскільки світові складські запаси різко скоротилися через зниження врожаю в ключових країнах-експортерах чаю, пише газета Financial Times з посиланням на прогноз Mcleod Russel.
Mcleod Russel - індійська компанія, що володіє плантаціями чаю і займає перше місце з виробництва листового чаю у світі.
Багато компаній галузі згодні із прогнозом Mcleod Russel - виробництво чаю постраждало через одночасну посуху в Індії, Кенії і на Шрі-Ланці. Попит на чай залишається високим, незважаючи на економічний спад: рітейлери стверджують, що для споживачів чай - один з тих базових товарів, від яких вони відмовляться в останню чергу.
Минулого місяця ціни на найбільшому аукціоні чайного листя у світі в Момбасі (Кенія) злетіли до рекордного рівня. Середня ціна преміальних сортів чаю підскочила до $3,97 за кілограм, за даними Africa Tea Brokers Ltd. З початку року ціна виросла на 36%, з 2005 року чай подорожчав удвічі.
На думку голови Global Tea & Commodities Навіда Аріффа, вартість чаю цілком може перевищити $4 за кілограм.
"Вона може навіть дійти до $4,50", - вважає Н.Аріфф.
"Ми можемо побачити зростання цін ще на 10-15% у наступному році, - заявив головний фінансовий директор Mcleod Russel Камаль Бехеті. - Ціни залишаться приблизно на поточному рівні в наступні кілька місяців, оскільки в Індії зараз піковий час збору врожаю, але потім чай буде дорожчати".
Три провідні світові виробники чаю - Індія, Кенія і Шрі-Ланка - скоротили випуск продукції на 10,5% у порівнянні з 2008 роком через несприятливі умови. Як очікується, дефіцит чаю збережеться в наступному році: урожай буде нижчим через слабкі мусонні дощі в Індії, і нестачу не зможе компенсувати навіть очікуване поліпшення погоди в Кенії і на Шрі-Ланці.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас