IATA: Збитки світової авіагалузі за 6 міс. 2009 р. досягли 6 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

IATA: Збитки світової авіагалузі за 6 міс. 2009 р. досягли 6 млрд дол.

123
Чисті збитки світової авіагалузі продовжують рости, і за перше півріччя 2009 р. вони досягли мінімум 6 млрд дол. Такі дані містяться в оприлюдненій сьогодні доповіді Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA), передає Бі-Бі-Сі.
Асоціація відзначила подальше погіршення показників авіакомпаній в II кварталі ц.р. У період із квітня по липень, коли звичайно авіакомпанії одержують близько 50% від свого річного виторгу, цього року авіаперевізники зазнали збитків.
У липні ц.р. спостерігалося зростання обсягів пасажирських і вантажних перевезень у порівнянні з попереднім місяцем (+3%), хоча дані показники виявилися значно нижчими, ніж роком раніше. Незважаючи на складні економічні умови, авіапарк компаній поповнили 487 нових літаків, таким чином, загальна кількість літаків збільшилася на 2%.
Відзначимо, що в січні ц.р. пасажиропотік на авіаційних лініях у річному вирахуванні скоротився на 5,6%, вантажообіг - на 23,2%.
Спад світової економіки безпосередньо впливає на діяльність авіакомпаній, оскільки на авіаперельотах заощаджують як приватні, так і корпоративні мандрівники, відзначають в IATA. Як додатковий негативний фактор вказуються високі ціни на паливо, що збільшують витрати авіакомпаній.
Раніше IATA прогнозувала, що втрати авіакомпаній складуть 9 млрд дол. за весь 2009 р. проти збитків в розмір 8,5 млрд дол. в 2008 р.
Нагадаємо, сукупний збиток найбільших авіакомпаній світу за підсумками 2008 р. склав 8 млрд дол. Результати виявилися гіршими від попередніх прогнозів - IATA очікувала збитки галузі на рівні 5 млрд дол. Найбільш "чорним" для авіації став IV квартал, за підсумками якого внаслідок скорочення пасажиропотоку та обсягів вантажоперевезень збиток авіаперевізників склав 4 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас