ГоловКРУ: Київ розбазарює фінансові ресурси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ГоловКРУ: Київ розбазарює фінансові ресурси

Казна та Політика
399
Головне контрольно-ревізійне управління України виявило в Києві недоодержання бюджетом доходів, фінансування непершочергових видатків, нецільове і з порушенням законодавства використання бюджетних коштів у цілому на суму близько 5 млрд. грн.
Аудит проводився за дорученням Кабміну в березні-липні поточного року. Аналізувалося виконання бюджету міста за 2007-2008 роки і I квартал 2009 року.
Як повідомляє прес-служба ГоловКРУ, частина міського бюджету направлялася на цілі, не пов'язані з виконанням місцевою владою своїх функцій, а також на безпідставне збільшення кількості і чисельності управлінь і відділів у КМДА. На ці цілі й інші не першочергові видатки в 2007-2008 роках було направлено понад 203 млн. гривень.
Крім того, аудитори дійшли висновку про неефективність рішень Київради із приводу комунального майна, земельних ділянок, надання податкових пільг та ін.
У ГоловКРУ вважають, що якби нежитлові приміщення комунальної власності відчужувалися шляхом проведення аукціонів і за середніми ринковими цінами, то це дозволило б збільшити доходи від приватизації майна на 90-120 млн гривень.
Іншим джерелом збільшення доходів бюджету міста могли б стати надходження від реалізації частки Київради в статутних фондах суб'єктів підприємницької діяльності. У ГоловКРУ вважають неприйнятно малим розмір коштів, виручених за акції ЗАТ «Гірськолижний спортивний комплекс «Протасів Яр» і нежитлове приміщення на вул.Тургенєвській, 21.
Також аудитори дійшли висновку, що бюджет одержує вкрай мало від передачі в оренду комунального майна: ставки оренди занижуються, укладаються договори на користування приміщеннями замість договорів оренди.
ГоловКРУ підкреслює, що значні надходження в бюджет міста втрачаються при здійсненні операцій із землею. Договори оренди укладаються і реєструються через 3-23 місяці і протягом цього періоду орендарі фактично безкоштовно користуються наданою земельною ділянкою.
Згідно з висновком ГоловКРУ, частина ділянок - 233,4 га - були продані дешевше від їх ринкової вартості, через що бюджет недоодержав понад 2,1 млрд гривень.
Ще одна претензія ревізорів стосується адміністрування місцевих податків і зборів. У цілому, через надання пільг бюджет недоодержав доходів на суму понад 548 млн. гривень. При цьому, з року в рік росте кількість підприємств, звільнених від платежів у бюджет міста (з 750 суб'єктів ведення господарства в 2007 році до 804 суб'єктів в 2008 році).
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас