Автомобілі ставлять на рейки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Автомобілі ставлять на рейки

Казна та Політика
960
Залізничні перевізники України і Польщі домовилися про зниження до 30% тарифів на перевезення вантажів контрейлерними поїздами
Це дасть значний поштовх для попиту на цю послугу, впевнені фахівці.
Як повідомив замгендиректора "Укрзалізниці" Віктор Чорний (курирує тарифну політику), залізничне відомство підписало протокол з "Польською ширококолійною залізницею", який закріпив намір двох країн розбудовувати співробітництво в сфері розвитку контрейлерних перевезень. Зокрема, польське підприємство взяло на себе зобов'язання знизити тарифні ставки для поїздів українського формування, що транспортують автотрейлери, на 15%. Україна ж, зі свого боку, стверджує пан Чорний, готова урізати ставки на 20% - навіть всупереч тому, що вартість перевезення по польській території зараз вища, ніж по території України. Віктор Чорний не виключив, що нововведення набуде чинності вже із сьогоднішнього дня.
Відзначимо, учора прес-служба "Укрзалізниці" поширила повідомлення, у якому говорилося про можливе зниження контрейлерних тарифів з боку Польщі на 30% - нібито про таку цифру йшла мова під час недавніх переговорів між представниками залізничних компаній двох країн. Очевидно, така ставка ще не погоджена офіційно, однак інформація ця дає надію на наступні поступки з боку польських партнерів.
Українські залізниці ще раніше продемонстрували намір на час кризи зробити особливу ставку на сегмент контрейлерів: тверда посадка ринку транзитних перевезень вимагала пошуку альтернативних шляхів доходу. За даними Держкомстату, падіння обсягів залізничного транзиту в січні-липні 2009 р. склало 44% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Особливо постраждали від зниження транзиту напрямки на порти, оскільки багато з них втратили в рентабельності після різкого зниження обсягів імпорту (собівартість перевезення виросла через необхідність гнати з порту порожні вагони). Тому в березні "Укрзалізниця" відновила курсування контрейлерного поїзда "Ярослав" за маршрутом Київ - Славкув (Польща). Теоретично контрейлерні поїзди надзвичайно вигідні для власника вантажу, впевнені експерти. "У Європі вони збиткові і найчастіше дотуються урядами заради збереження екології, однак у нас мають великі перспективи через поганий стан доріг і вічні проблеми із проходженням митних процедур", - відзначає директор Центру економічного і політичного аналізу Олександр Кава. "Перевезення автотрейлера на залізничній платформі заощаджує ресурс автомобіля і скорочує витрату палива", - додає президент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Леонід Костюченко. Однак на практиці дотепер ця послуга не користувалася попитом (саме тому введений в 2003 р. "Ярослав" був знятий з маршруту в 2005-му). Як стверджують автомобілісти, високі тарифи робили таке перевезення зовсім невигідним. "За наявності безлічі несприятливих факторів - обмеження на ввезення палива в Польщу, підвищення плати за користування автодорогами в цій країні - експедитори однаково віддають перевагу автомобільному перевезенню, тому що при діючих розцінках залізниці рух своїм ходом обходиться на 40% дешевше", - пояснює Леонід Костюченко. За його словами, витрати на перевезення по українській території і залізницею, і автомобільним транспортом практично ідентичні, у той час як основний ціновий тиск відчувається саме на території Польщі. Леонід Костюченко прогнозує, що із введенням знижок на перевезення автопоїзда переорієнтуються із власних коліс на послуги залізниць. При цьому "Укрзалізниця" також одержить шанс поправити своє фінансове становище. За даними Держмитслужби, цього року через прикордонний пункт Ягодин (головні автомобільні ворота з України в Польщу) проходить у середньому 200 автотрейлерів на добу. Переорієнтація навіть половини цього потоку (з урахуванням 20%-вої знижки до чинних тарифів) на залізницю дасть їй можливість заробити додаткові $9 млн. на рік.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас