Харчовики порушують стандарти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Харчовики порушують стандарти

610
В Україні бум на натуральні продукти, овочі без ГМО і здоровий спосіб життя
Компанії беруть участь у тестах на якість продукції, знімають рекламні ролики, орієнтовані на спраглих натуральної їжі громадян, і ставлять мітку на етикетці "без ГМО". Виробники не забувають і про якість товарів, усе частіше привселюдно проводячи аналізи і тести. Держспоживстандарт же просто публікує звіти перевірок, які можуть злякати кожного.
В Україні, мабуть, всі без винятку могли почути запевнення в натуральності продукції деяких компаній. Так, доводиться вірити на слово власникові "Миронівського хлібопродукту", що його "Наші рябі" вигодувані неГМОшною кукурудзою і значить не містять ГМО. Кондитерська компанія "КОНТІ" також поспішила розповісти телеглядачеві про відсутність мутантів у їхніх цукерках. Не залишилася без уваги і якість товарів. А клуб "Вищий молочний стандарт" розкрив "секрет" натурального ультрапастеризованого молока. Для чого 70 картонних пакетів ультрапастеризованого молока перебували в сіті-лайті без охолодження 15 діб і таки не зіпсувалися.
Крім того, найближчим часом клубом "Вищий молочний стандарт" разом з організацією "ТЕСТ" заплановано нове дослідження ультрапастеризованого молока. На думку керівника Центру експертиз "ТЕСТ" Валентина Безрукого, найважливіший критерій якості молока - мікробіологія, що визначає безпеку продукту.
Однак, за інформацією того ж Валентина Безрукого, у цілому ж уживати в їжу молочну продукцію в Україні просто небезпечно. Як відзначає фахівець, "молочна галузь України є яскравим представником того, як гордість можна перетворити на ганьбу. Жадібність і бажання побільше заробити приводить до того, що споживачі незабаром стануть побоюватися нашої молочної продукції і тоді про який експорт можна говорити?".
Разом з тим росте розчарування виробників харчової продукції щодо профільних дослідницьких організацій і якості їх роботи.
"Продаються всі і особливо незалежні. Виробник знає: дам грошей і напишуть усе, що хочу, або приберуть із порівняльної таблиці головних конкурентів, які кращі", - відзначає співрозмовник.
На тлі описаних подій не дрімає і Держспоживстандарт, регулярно радуючи громадськість голосними викриттями. Так, протягом 2008 р. і I кварталі 2009 р. було перевірено більше 179 т продуктів дитячого харчування. Забраковано і знято з реалізації майже 38% перевіреної продукції. А за перше півріччя 2008 р. Держспоживстандарт забракував і зняв з реалізації близько 47% перевіреної продовольчої продукції. За останній квартал 2008 р. управління проаналізувало 355 зразків продовольчих продуктів, з них було забраковано 125.
Але особливо примітний той факт, що довідатися, скільки неїстівної їжі в Україні цього року, ми навряд чи зможемо. Цього року Держспоживстандарту не виділили коштів на проведення лабораторних досліджень (визначення складу продукту, співвідношення інгредієнтів, наявність або відсутність шкідливих харчових добавок, безпека для здоров'я і т.д.) якості продуктів. Без фінансування управління може перевіряти продукцію тільки органолептичним методом. Тобто бракувати товар за виглядом, запахом і терміном придатності.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас