Путін пояснює газові проблеми Польщі рішенням України виключити RosUkrEnergo зі схеми постачання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін пояснює газові проблеми Польщі рішенням України виключити RosUkrEnergo зі схеми постачання

Енергетика
634
Польща зіткнулася із проблемами в постачаннях газу на початку цього року через рішення України виключити трейдера RosUkrEnergo зі схеми поставок газу з Росії і країн Центральної та Середньої Азії, заявив прем'єр-міністр Російської Федерації Володимир Путін сьогодні на прес-конференції в польському Сопоті. Він сказав: "Це не була наша ініціатива (виключити RosUkrEnergo зі схеми поставок). Це була ініціатива наших українських партнерів". В.Путін, відповідаючи на запитання польських журналістів, коли може бути підписаний договір про додаткові постачання газу, який намагається укласти з кінця січня польська національна нафтогазова компанія PGNIG, відзначив необхідність внести зміни в міжурядовий Ямальський договір від 1993 року. За його словами, цей договір обмежує можливості додаткових поставок газу в Польщу, і тому його необхідно змінити.
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, який разом з В.Путіним брав участь у прес-конференції, сказав, що його російський колега запевнив його в готовності якомога швидше вирішити проблему з додатковими поставками газу в Польщу.
За словами Д.Туска, переговори ведуть у першу чергу національні нафтогазові компанії, а не уряди. Він висловив надію, що відповідний договір буде підписаний на початку осені.
Як повідомлялося, Польща - єдина держава з 27 країн Євросоюзу, яка після завершення газового російсько-українського конфлікту в січні цього року недоодержує близько 25% імпортного газу, який поставляла компанія RosUkrEnergo.
Польська PGNIG планувала підписати корпоративний контракт із російським "Газпромом" про додаткові постачання, але російська сторона визначила як умову додаткових постачань внесення змін у Ямальський договір від 1993 року. На думку деяких експертів, російська сторона намагається добитися для себе більш вигідних умов транзиту газу через польську територію в Німеччину, одержати контроль над компанією Eurоpolgaz, що контролює польську частину Ямальського газопроводу.
Крім цього, за даними експертів, Росія має намір продовжити цей контракт, який закінчується в 2022 році, до 2030 року, щоб ускладнити диверсифікованість газових поставок у Польщу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас