Фінансові аналітики просять голову НБУ врегулювати обіг цінних паперів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансові аналітики просять голову НБУ врегулювати обіг цінних паперів

Фондовий ринок
233
Фінансові аналітики та фахівці облігаційного ринку звернулися до голови Національного банку України Володимира Стельмаха із проханням вилучити ч.3 п.3 з постанови НБУ №421 від 22 липня 2009 року з метою приведення її у відповідність із нормами законодавства, яке регулює обіг цінних паперів.
Згідно зі зверненням, аналітики відзначають, що НБУ даною постановою заборонив банкам, що мають збитки, здійснювати достроковий викуп своїх облігацій, за винятком випадків, коли такий викуп відбувається за ціною не вище 50% і не приводить до істотного погіршення ліквідності банку. Незважаючи на те, що Міністерство юстиції не зареєструвало цю постанову, комерційні банки застосовують її як чинну, що є приводом для невиконання деякими емітентами своїх зобов'язань за облігаціями.
"Дії банків – емітентів облігацій щодо невиконання власних зобов'язань (несплата купонних платежів, відмова від дострокового погашення облігацій по оферті) є нічим іншим, як обмеженням прав інвесторів (фізичних і юридичних осіб) – власників облігацій", – сказано у зверненні до голови Нацбанку.
Аналітики вважають, що це завдає непоправної шкоди функціонуванню фінансової системи та інвестиційного середовища, дискредитуючи український ринок облігацій, який містить чимало ризиків. Зокрема, одним з найбільших є ризик втручання державних регуляторних органів, навіть якщо такі дії регулятора здаються виправданими з погляду захисту певних суб'єктів господарювання, відзначають аналітики.
"Хочемо нагадати, що ціла низка організацій, включаючи МВФ, закликали і закликають владні структури України до повноцінного розвитку внутрішнього ринку облігацій (державних, місцевих рад і різних суб'єктів господарювання, як державних, так і приватних). На сьогоднішній день на шляху до цієї мети є безліч проблем, які вимагають погоджених дій влади, регуляторів і учасників ринку. Однією з таких серйозних перешкод становленню ринку після фінансової та економічної кризи 2008-2009 рр. є саме вищезгадана постанова НБУ в частині викупу банками облігацій по оферті", – відзначають аналітики.
На їхню думку, постанова несе більше шкоди, ніж користі через те, що більшість банків, облігації яких перебувають в інвесторів, здатні самостійно або достроково викупити облігації або здійснити їхню реструктуризацію на умовах, які були б взаємоприйнятими як для банку-емітента, так і для інвесторів. Крім того, використовуючи дану постанову, банки можуть уникати виконання своїх зобов'язань, штучно створюючи збитки.
Під зверненням поставили свої підписи: Олександр Вальчишен ("Інвестиційний Капітал Україна"), Ольга Сливінська (Dragon Capital), Андрій Герус, Олександр Климчук (Concorde Capital), Максим Мирончук ("Ренесанс Капітал"), Сергій Фурса ("Аструм"), Костянтин Степанов, Михайло Сальников ("Сократ"), Володимир Нестеренко (Galt and Taggart), Інна Перепелиця, Костянтин Головко (KBC Securities), Ігор Когут ("Фінекс-Україна"), Оксана Базилевич ("Фінекс-Капітал"), Сергій Лиходід ("Тект-Трейд"), Володимир Мороз ("ІТТ-Інвест"), Наталія Казначеєва ("Інвестиційний стандарт"), Руслан Хоменко (ФК "Unives"), Володимир Гринів ("Універсальна"), Андрій Дрибнюк ("Оптима-Капітал"), В'ячеслав Король ("Арт Капітал"), Олеся Леміш ("Всесвіт"), Олексій Орлов (Foyil Securities).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас