Експерти: Паління шкодить не тільки здоров'ю, але й економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Паління шкодить не тільки здоров'ю, але й економіці

582
У країнах Євросоюзу щорічно від захворювань, викликаних палінням, помирає 700 тисяч людей, з них 300 тисяч молодших 70 років. Такі дані дослідження, представлені в неділю 30 серпня, експертами конгресу кардіологів у Барселоні. Кожна п'ята смерть серед осіб молодших 70 років відбувається з вини тютюну.
"У Західній Європі паління стало основною причиною передчасної смертності", - підкреслив Річард Пето з Оксфордського університету. Як і раніше від захворювань, викликаних палінням, гине більше чоловіків, ніж жінок. У зв'язку з тим, що усе більше представників сильної статі відмовляються від пагубної звички, у деяких країнах ЄС статистика говорить про скорочення кількості смертей серед чоловічого населення з вини нікотину. Однак, указують експерти, серед жінок такої тенденції не спостерігається.
Особливу тривогу фахівців викликають країни, що розвиваються. Згідно з даними американських організацій American Cancer Society і World Lung Fondation, які випустили вже третю енциклопедію про шкоду паління Tabacco Atlas, в 2009 році по усьому світу від пагубного впливу нікотину помре близько 5,5 мільйони людей. Таким чином, паління стане причиною кожної десятої смерті. В 2020 році від наслідків паління загине 8 мільйонів людей.
Усього за 21 століття від наслідків паління ризикує загинути один мільярд людей. Для прикладу за все минуле двадцяте століття таких смертей було "усього" 100 мільйонів.
У той же час паління залишається єдиною причиною захворювання раком, яку можна виключити на всі 100 відсотків. Цьому повинні сприяти превентивні заходи, наприклад підвищення податків, заборона на рекламу і попередження на сигаретних пачках. Такої думки дотримуються медики та вчені, що склали енциклопедію.
Паління приносить чимало проблем не тільки курцеві і його близьким, але завдає шкоди економіці. Варто відзначити зниження працездатності, вартість лікування, шкоду, завдану навколишньому середовищу. Щорічно це обходиться світовій економіці в 500 мільярдів доларів, наводить думку експертів Spiegel Online. У цю суму включені також несплачені податки, тому що саме сигарети є товаром, який найбільш часто перевозять контрабандою.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас