Міняли підірвали курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міняли підірвали курс

Валюта
15000
Обмін валют минулого тижня став найприбутковішим бізнесом у країні. За два дні валютних торгів Нацбанк продав на міжбанку підопічним для реалізації на готівковому ринку $262 млн, і українцям надався шанс солідно заробити на перепродажі долара. Вистоявши чергу і купивши пільговий бакс від НБУ по 8,16 грн./$ в одному банку, вони відразу продавали його іншому за комерційним курсом - 8,4-8,5 грн./$.
Нехитрий заробіток 240-340 грн. за раз на кожній тисячі доларів надихнув новоявлених мінял, і вони активно намотували кола містом в пошуках шалених грошей. Результатом таких маніпуляцій наприкінці тижня став непокритий дефіцит ВКВ на готівковому ринку: накупивши дешевої "зелені", населення відразу скинуло її і знову залишилося без валюти. До того ж до кінця тижня доларова істерія вилилася в підвищення комерційних готівкових курсів - у деяких регіонах відразу на 5-7 коп.
Валютна гонитва
Бажання Нацбанку викинути на готівковий ринок долар за пільговим курсом стало справжнім сюрпризом для пересічних українців і фінансистів. Минулого вівторка він розіслав лист (№13-121/5620- 5936), у якому повідомив про те, що здійснить цільові інтервенції 25 і 27 серпня за курсом 8 грн./$. Для участі в купівлі пільгового долара банку необхідно було виконати кілька вимог: продавати його населенню не більше, ніж на 2% вище курсу НБУ (по 8,16 грн./$) і не більше, ніж на 8 тис. грн. в одні руки за один день. На перепродаж нацбанкового долара виділялося п'ять робочих днів, на шостий фінустанови зобов'язувалися повернути регулятору не продані залишки, що перевищують $1 тис. Якщо банк порушував установлені правила, його могли не допустити до участі в наступних інтервенціях.
Для більшого страху практично одночасно з появою цих правил відомство Володимира Стельмаха в той же день опублікувало на своєму сайті результати останніх валютних перевірок фінустанов. У січні-липні 2009 р. кількість таких інспекцій виросла на 60% (до 840 перевірок), а обсяг нарахованих штрафів за їхніми результатами - на 41%, до 935 млн грн.
Оперативно відгукнутися на заклик регулятора придбати долар для готівкового ринку змогли небагато. За неофіційною інформацією, інтервенцію Нацбанку 25 серпня викупили лише близько десяти фінустанов. За словами першого заступника голови НБУ Анатолія Шаповалова, у вівторок їм було продано $92 млн. Однак нацбанковий валютний жест ніхто не розрекламував, і українці здебільшого не розуміли, чому деякі фінустанови (що брали участь у викупі інтервенції центробанку) виставляють у своїх відділеннях два курси долара - пільговий і комерційний, а також вимагають пред'являти паспорт (в окремих випадках й ідентифікаційний код) у разі купівлі американської валюти по 8,16 грн./$. Так що першими споживачами дешевої валюти стали друзі банківських працівників і професійні міняли, що працюють на чорному валютному ринку.
Населення почало дещо активніше скуповувати нацбанківську валюту лише в середу ввечері. Але в більшості випадків вона не осідала надовго в гаманцях наших співвітчизників.
"Велика різниця в курсі купівлі ринкового і пільгового долара створила умови для валютних спекуляцій. Більшість покупців інвалюти по 8,16 грн./$ відразу продавали її по 8,4 грн./$", - відзначила аналітик інвестфонда "Інтерфон" Вікторія Кернеш. Якщо в Києві громадянам ще вдавалося розшукати обмінники із привабливим курсом, то в регіонах їх було небагато. "За моїми оцінками, на столицю припало 70% всієї пільгової валюти, регіонам же дісталося лише 30%", - сказав заступник керівника казначейського управління ПУМБ Антон Стадник. За словами фінансистів, продаж долара по 8,16 грн./$ у скромних обсягах здійснювався тільки в декількох великих містах: Харкові, Дніпропетровську, Донецьку, Одесі та Львові.
Хоча у викупі другої "готівкової" інтервенції НБУ 27 серпня на міжбанку обсягом $170 млн брало участь уже 100 банків, "валютна географія" розширилася несуттєво і більшість українських міст так і не побачили дешевого долара. До того ж більшість фінустанов, що скупилися нацбанківською валютою, уже в четвер-п'ятницю перестали її відкрито продавати при пред'явленні паспорта. Обов'язковою умовою купівлі бакса по 8,16 грн./$ стало розміщення всієї суми або її частини на депозиті. Інакше громадянам просто відмовляли в продажі ВКВ. Пізніше далася взнаки й інша проблема: до п'ятниці в низці банків почали виникати проблеми з купівлею інвалюти - касири стверджували, що в них немає гривні.
"Однак це не було масовим явищем, просто деякі з них не підкріпили каси в потрібній кількості, тому виявилися не готовими до придбання долара в підвищеному обсязі", - запевнив директор казначейства ВАТ "КБ "Хрещатик" Олексій Козирєв.
Курсова гойдалка
На думку фінансистів, двох готівкових інтервенцій НБУ на загальну суму $262 млн недостатньо для задоволення попиту населення на ВКВ. "Вважаю, готівковий ринок був задоволений лише на 35-40% і для зняття напруги Нацбанку потрібно було продати не менш $550-650 млн", - сказав пан Козирєв.
Підтверджується дефіцит готівкового долара в обмінниках і зростанням готівкових комерційних курсів: до кінця минулого тижня в деяких регіонах вони досягали 8,55-8,6 грн./$, середні ж показники склали 8,5-8,53 грн./$. Дотепер не ясно, чи продовжить регулятор продавати банкам долар для обмінок надалі. "Рішення щодо інтервенції для готівкового ринку було прийнято лише за 25 і 27 серпня. Проаналізувавши їхню результативність, НБУ буде думати про доцільність призначення нових інтервенцій", - сказав директор департаменту з управління валютними резервами і здійснення операцій на відкритому ринку Нацбанку Микола Мельничук.
Опитані фінансисти прогнозують два варіанти подальшого розвитку подій. "Ми допускаємо, що в центробанку все-таки усвідомлюють, що подібні інтервенції, які виливаються в повальні спекуляції, не дають очікуваних результатів - ажіотаж на готівковому ринку не гаситься, і спробують знизити безготівковий курс шляхом активних продажів американської валюти комерційним фінустановам. Але ми не виключаємо, що НБУ повторить "виходи в народ", але тільки після жорсткості вимог готівкових інтервенцій і загальних правил готівкового ринку", - підкреслив заступник голови одного з київських банків.
Минулого тижня регулятор поширив банківською системою проект постанови, якою має намір посилити чинні правила роботи на готівковому ринку. Відповідно до нього фінустановам забороняється стягувати комісії при купівлі-продажу ВКВ через каси, а також продавати тій самій фізособі валюти більше, ніж на 85 тис. грн. До того ж банки збираються зобов'язати при продажі громадянам ВКВ на суму понад 15 тис. грн. вимагати пред'явлення паспортів.
"Схожі заходи вже вводилися НБУ на піку кризи восени минулого року, однак тоді їхня ефективність була невисокою", - прокоментував пропоновані новації керівник відділу аналізу і досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб.
Перший варіант зміцнення гривні - зниження готівкового курсу долара шляхом зміцнення безготівкових котирувань нацвалюти, на думку фінансистів, може бути реалізований не раніше, ніж через тиждень. Більшість опитаних "ДС" банкірів упевнені, що у вересні регулятор відновить продаж долара комерційним фінустановам і міжбанківські котирування гривні почнуть рости. Відповідно до вимог Міжнародного валютного фонду НБУ може щомісяця витрачати на підтримку безготівкового курсу нацвалюти не більше $700 млн, і серпневу порцію продажів він здійснив ще в першій половині місяця. За два останні тижні курс міжбанку опустився з 8,35 грн./$ до 8,51 грн./$.
"Зупинити девальвацію гривні може послідовне регулювання ринку Національним банком шляхом систематичних інтервенцій. Крім готівкового, непогано було б підтримувати і безготівковий ринок, адже вони тісно пов'язані", - сказав заступник голови правління БМ Банку Тарас Кияк.
За прогнозами фінансистів, у першій половині вересня після поновлення інтервенцій НБУ, як очікується зараз за курсом 8 грн./$, безготівковий курс гривні може відкотитися до 8,15-8,2 грн./$. У той же час вони не виключають і повторення серпневого сценарію з девальвацією нацвалюти наприкінці місяця (коли центробанк знову вибере весь ліміт за обсягами інтервенцій на міжбанку): згідно з оптимістичними прогнозами - до 8,5-9 грн./$, песимістичними - до 9,2-9,5 грн./$.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас