Мобільна "шара" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мобільна "шара"

8809
Бажання заощадити на мобільному зв'язку за допомогою нелегальних номерів і sim-карт може обернутися ще більшими втратами. І не тільки грошовими.
Радіоринки та інтернет переповнені пропозиціями обзавестися мобільною "шарою" у вигляді "сірих" корпоративних номерів або клонованих sim-карт. Коштує таке задоволення на 20-30% дешевше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Чим загрожує любителям розмов по стільниковому за чужий рахунок звертання до послуг шахраїв, що активізувалися, з'ясовувала "Власть Денег".
Овечка Доллі
Один із найбільш прибуткових вивертів аферистів - клонування sim-карт, що належать великим компаніям, які купують мобільні пакети оптом. За приблизними оцінками експертів, опитаних, близько 4% від загальної кількості sim-карт мобільного зв'язку в країні - це клони.
За даними компанії iKS-Consulting, до травня ц.р. кількість абонентів мобільних операторів склала 55,06 млн. Тобто майже два мільйони номерів мають "дублікати". Правда, мова йде тільки про sim-карти операторів "Київстар" і МТС, випущені до 2005 р. В 2005 р. оператори почали переходити на нові стандарти карт, клони яких не можуть працювати в мережі одночасно з оригіналом. Sim-карти операторів Beeline і Life:) з самого початку випускалися в стандарті, захищеному від клонування.
"Клонувати можна тільки sim-карти з алгоритмом ідентифікації COMP/1.
У мережі Life:) використовується алгоритм COMP/3. У світі на сьогоднішній день не зафіксовано жодного випадку клонування sim-карт із цим алгоритмом", - запевняє Надія Лубніна, керівник відділу зовнішніх зв'язків Life:). Втім, на думку інших експертів, не існує коду, який не можна було б зламати. Інша справа, що технологія злому може бути настільки дорогою, що клонування просто не має сенсу. Крім того, "як правило, клонують безлімітні корпоративні пакети, тому що на пріпейд-зв’язку розмови сторонніх швидко спливуть", - говорить Павло Сіделєв, незалежний експерт в сфері інформаційних технологій.
На перший погляд, вигода від використання клону істотна. Тому що платити доводиться тільки один раз - від $100 до $150 за дубльовану sim-карту (минулого літа ціни на "дублі" починалися з $150). Ясно, що такий пакет не має потреби в щомісячному поповненні. Всі вихідні дзвінки і повідомлення в рамках пакета для абонента клону безкоштовні. А от далі - лише мінуси.
"Використовуючи sim-клон, людина може говорити сама, але не може приймати вхідні дзвінки і sms", - говорить Павло Сіделєв. При активації клону власник оригінальної карти буде "викинутий" з мережі. Тому "власникам клонованих карт бажано включати телефон тільки на час дзвінка", - радить технічний директор відомої телекомунікаційної компанії. Тоді хазяїн оригіналу буде сприймати те, що відбувається, як тимчасові перешкоди зі зв'язком. Користуватися номером можна лише доти, поки оригінальна sim-карта функціонує. Зрозуміло, гарантій, що її незабаром не заблокують або не обміняють на sim-карту нового зразка, уже захищену від клонів, - ніяких. Крім того, існують юридичні нюанси.
Головну відповідальність, безумовно, несуть самі "умільці". За словами Сергія Товстенко-Забєліна, фахівця зі зв'язків із ЗМІ компанії "Київстар", клонування sim-карт є одним з видів шахрайства в мережі мобільного зв'язку і підпадає під статті КК України 361 і 362, санкції за якими починаються зі штрафу 8,5 тис. грн. і закінчуються позбавленням волі від двох до п'яти років. Однак Едуард Багіров, глава правління Міжнародної Ліги захисту прав громадян України, вважає, що покарати можуть і самих користувачів: "Клоновані sim-карти завдають моральний і матеріальний збиток громадянам України. Де-юре, якщо користувача клонованої sim-карти піймають, він буде зобов'язаний відшкодувати завданий збиток". Правда, жоден з опитаних операторів не зміг навести приклад, коли б громадянина, який балакає за чужий рахунок, піймали за руку і притягли до відповідальності.
Чіпи в "сірому"
"На початку 2008 р. я купив "сірий" корпоративний номер оператора Life:). Уже півтора роки розмовляю абсолютно безкоштовно. Єдине обмеження - не можу перевищувати ліміт 400 грн. на місяць і спілкуватися в роумінгу", - розповідає Іван, страховий агент.
"Сірі" корпоративні номери банків, страхових компаній, видавництв, автодилерів та інших великих підприємств користуються популярністю в громадян, що бажають заощадити на стільниковому зв'язку, але не задоволених мінусами клонованих карт. Схеми "добування" "сірих" номерів ще простіші, ніж у випадку із клонуванням sim-карт. При підключенні або перепідключенні до стільникового тарифу зацікавлена людина (як правило, або співробітник стільникового оператора, або відповідальна особа самого корпоративного абонента) просто дописує до списку корпоративних користувачів ще кілька номерів. Після чого ці легальні номери збуваються "ліворуч".
Знайти продавця такого номера найлегше в інтернеті - до початку поточного літа web-форуми заполонили пропозиції прикупити дійсні корпоративні sim-карти фірм, що використовують "у господарстві" десятки та сотні номерів. Пропонують "товар" і на радіоринках (від $150 і вище залежно від тарифного плану). Номери з роумінгом обходяться дорожче - від $200. Минулого літа ціни стартували від $200-300.
Ризиків для людини, яка купила справжній "лівий" корпоративний номер, зізнаються експерти, практично ніяких. Оскільки обсяги "сірого" ринку, за оцінками експертів "ВД", не дуже великі (не більше 1-2% крадених номерів у рамках того або іншого великого підприємства), то й "вираховувати" продавців, а тим більше кінцевих користувачів, ніхто не поспішає. Самі оператори стільникового зв'язку вважають, що це - проблеми корпоративних клієнтів.
"Оператор фіксує взаємини з корпоративним клієнтом винятково з позиції "оператор-абонент". Побудова відносин з кінцевими користувачами перебуває в компетенції компанії, що володіє номерами. Тому ми не можемо провести точну оцінку цього явища. Не вважаємо, що подібний механізм має якісь катастрофічні масштаби", - вважає Дмитро Пономаренко, керівник департаменту по роботі із ключовими абонентами компанії МТС.
Інакше кажучи, "лівий" номер не вичислять, поки в самій компанії не зрозуміють - хтось сторонній розмовляє за казенний рахунок. Щоб не попастися, існують негласні правила поведінки на "сірому" ринку стільникового зв'язку. Власникам "сірого" номера знавці радять дотримуватися низки обмежень. Не розмовляти понад норму - "базіку" у компанії - хазяїні sim-карти відразу відзначать. Ліміт хвилин, у рамках якого можна спілкуватися по чужій sim-карті, дізнаються при покупці. Також не рекомендується зловживати покупкою контентних послуг за "сірою" sim-картою - подібні аномалії на корпоративних номерах мобільні оператори відслідковують.
Інша справа, що під виглядом клону і "сірого" корпоративного номера вам можуть підсунути елементарну фальшивку. Адже перевірити якість клонованої sim-карти або "сірого" корпоративного пакета можна лише згодом. Шахраї ж можуть у найкращому разі підсунути замість суперощадливого пакета найдешевший звичайний пріпейд. У гіршому - контрактний номер, термін дії якого мине через добу після угоди. Тільки от поскаржитися на проблеми з обслуговуванням клону або купленого нелегально "сірого" безліміту не буде кому.
Історія питання
Охочі поспілкуватися по телефону безкоштовно з'явилися ще в СРСР. Сусіди або недоброзичливці підключалися через загальний щиток стаціонарного зв'язку, розташований на сходовій клітці, до чужого номера. На початку 1990-х почався бум радіотелефонів. Умільці, озброєні спеціальними пристроями, перехоплювали сигнал з бази чийогось телефону, використовуючи його для спілкування. Потерпілі одержували солідні рахунки про оплату розмов із закордоном, але довести, що дзвонили зовсім не хазяї номера, було неможливо. Для боротьби з телефонними махінаціями громадянам радили не залишати телефонну радіослухавку поза базою. Ера мобільного зв'язку викликала сплеск махінацій з мобільними номерами.
"Пік попиту на крадений мобільний зв'язок припав на 2000-2004 р. Але в останні роки стільникові послуги постійно дешевшали, і інтерес у громадян до покупки "шарового" мобільного зв'язку поступово пропадав", - розповідає Дмитро Купчук, технічний директор великої київської IT-компанії. Однак жорсткі умови фінансової кризи повернули популярність тіньовим стільниковим операціям.
Катерина Гутгарц, партнер "Адвокатського бюро Гутгарца":
- Українцеві, що використовує нелегальний мобільний зв'язок, можна інкримінувати статтю 148-1 Кодексу про адміністративні порушення. За законом, дії, що призвели до зниження якості функціонування телекомунікаційних мереж, або самовільне, без відома оператора, одержання мобільного зв'язку караються штрафом від 510 до 680 грн. Також безталанний абонент повинен буде відшкодувати збитки, завдані операторові і компанії-абонентові, що проплачувала розмови. Якщо ж в афері задіяна посадова особа оператора, а завданий збиток перевищує 1700 грн., то порушників можуть притягти до відповідальності за статтею 364 КК України (до трьох років позбавлення волі з конфіскацією майна).
Антон Володькін, директор з маркетингу компанії Beeline:
- Нелегальне використання корпоративних sim-карт - це питання скоріше не до операторів зв'язку, а до корпоративних абонентів. Ми ж стикаємося з підозрілим використанням корпоративних номерів. Зустрічалося використання корпоративних sim-карт як "генераторів" для заробляння бонусів на вхідних викликах на номерах інших операторів. Крім того, були випадки аномального споживання контент-послуг з номерів корпорацій. У цих випадках ми корпоративного клієнта інформуємо, і він сам приймає рішення щодо конкретного номера.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Власть денег
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас