До банкіра прийшли через офшори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До банкіра прийшли через офшори

Кримінал
2698
В Алма-Аті арештований колишній голова правління українського БТА Банку Жомарт Єртаєв за звинуваченням у розкраданні $1,1 млрд із рахунків казахського Альянс банку. Вивід коштів був викликаний відмовою офшорних компаній погашати кредити, отримані під гарантії Альянс банку.
Прес-секретар агентства Республіки Казахстан з боротьби з економічною та корупційною злочинністю Домежан Єсімбекова повідомила, що слідство відносно колишнього керівництва Альянс банку закінчено 24 серпня і передано в Медеуський районний суд Алма-Ати, який 25 серпня прийняв рішення про арешт екс-голови правління Альянс банку, а на даний момент радника керівника Євразійського банку Жомарта Єртаєва.
Вона пояснила, що колишньому керівникові другого за розміром активів казахського банку ставиться в провину те, що він дав гарантії на видачу кредиту офшорним компаніям на суму $917,38 млн. "Згодом у зв'язку з невиконанням позичальниками зобов'язань щодо погашення кредитів з рахунків банку на користь кредиторів були списані дисконтні облігації США, вартість яких зросла до $1,1 млрд, - сказала пані Єсімбекова. - При цьому операції зі списання даних коштів не були відбиті у фінансовій звітності банку".
Інші подробиці вона не стала повідомляти "в інтересах слідства". Альянс банк ще на початку квітня почав переоцінку активів по угодах, укладених протягом 2005-2008 років, які не були належним чином відбиті в балансовому звіті. Пізніше він призупинив виплату заборгованості за кредитною угодою, термін повернення за якою настав 19 березня 2009 року. Примітно, що пан Єртаєв очолював Альянс банк ще в 2002-2007 роках. Із червня 2007 року по червень 2008 року він працював головою правління українського БТА Банку. Учора представники наглядової ради БТА Банку не змогли прокоментувати рішення казахського суду, а також лондонського суду, який зараз розслідує махінації колишніх співвласників БТА Банку на суму $300 млн.
Санкцію на арешт випереджало рішення Агентства з регулювання і нагляду за фінансовими ринками, яке на початку липня відсторонило від посад голови правління Євразійського банку пана Єртаєва і його заступника Олексія Агєєва. Пан Агєєв також працював разом з паном Єртаєвим в Україні - був першим заступником голови правління БТА Банку. Це рішення агентство прийняло у зв'язку з "виявленими фактами істотних порушень банківського законодавства, у тому числі подання в агентство недостовірної звітності в період виконання ними обов'язків керівників АТ 'Альянс банк' в 2006-2007 роках".
Рішення суду з'явилося в період проведення Альянс банком реструктуризації своїх зовнішніх зобов'язань. Цього року банку потрібно виплатити $560 млн із загальної суми $4 млрд. Голова ради директорів Альянс банку Маргулан Сейсембаєв перебуває у відпустці, і одержати від нього коментарі не вдалося. Але в. о. голови правління Євразійського банку Кайрат Бекетов учора ж повідомив, що їхній банк не причетний до розслідування правоохоронних органів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас