НБУ констатує зниження впливу процентної політики на стан грошово-кредитного ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ констатує зниження впливу процентної політики на стан грошово-кредитного ринку

Валюта
692
Вплив процентної політики на стан грошово-кредитного ринку знижується, що змушує Національний банк України (НБУ) у більшій мірі орієнтуватися на кількісні параметри грошової пропозиції.
"Використання інструментів процентної політики на сьогодні не дає можливості істотно впливати на стан грошово-кредитного ринку… У таких умовах НБУ під час виконання покладених на нього функцій із забезпечення стабільності гривні тепер більшою мірою орієнтується на кількісні параметри грошової пропозиції, а не на показники вартості грошей", - говориться в повідомленні на офіційному веб-сайті НБУ.
Нацбанк відзначає, що процентна політика може бути дієвою лише за умови наявності ефективного фондового ринку, який є ключовою ланкою трансмісії сигналів від зміни ставок центральним банком до реальних змін в економічній поведінці учасників ринку.
"На сьогодні фондовий ринок (ні первинний, ні вторинний) не формує справедливу ціну фінансових активів (у тому числі це стосується вартості державних цінних паперів), у результаті чого застосування процентних важелів монетарної політики значно ускладнене", - пояснює центральний банк.
За його даними, на міжбанківському кредитному ринку середньозважена вартість коштів зменшилася з 23,5% річних (у тому числі по кредитах "овернайт" - 22,4%) у грудні-2008 до 4% (по кредитах "овернайт" - 2,6%) у червні-2009.
При цьому середньозважена процентна ставка по операціях рефінансування в січні-червні-2009 становила 17% (у тому числі по кредитах "овернайт" - 18,1%), тоді як середньозважена процентна ставка по мобілізаційних операціях НБУ - 7,9% річних.
Згідно з повідомленням, НБУ має намір проводити гнучку і зважену грошово-кредитну політику, спрямовану, з одного боку, на нівелювання інфляційного та девальваційного тиску, а з іншого - на підтримку ліквідності банківської системи на рівні, достатньому для виконання нею своїх функцій.
НБУ зберігає на поточний рік орієнтир темпу приросту монетарної бази на рівні 6%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас