У Нафтогазу два шляхи: віддати борги чи оголошувати дефолт? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нафтогазу два шляхи: віддати борги чи оголошувати дефолт?

Енергетика
2073
Уряду України, швидше за все, доведеться виплатити єврооблігації "Нафтогазу" вчасно. Частина інвесторів, що вклали гроші в облігації української національної компанії, не хочуть реструктуризувати борг "Нафтогазу", як того раніше хотів Мінфін, пише Дело.
Група власників єврооблігацій НАК "Нафтогаз України" на суму близько $100 млн або 20% від загального обсягу випуску виступає проти можливої реструктуризації боргу по них, повідомив партнер консалтингової фірми Aequi-Libria (Люксембург) Карл Філіп Томас.
Він додав, що ініціативна група має намір одержати підтримку власників облігацій 25% випуску, щоб забезпечити право вето на рішення про реструктуризацію.
За його словами, у такому випадку в НАК залишиться два варіанти: або виплатити $500 млн за облігаціями у встановлений термін - 30 вересня, або фактично оголошувати дефолт і готуватися до судових суперечок.
Томас додав, що вже існує успішний досвід судових суперечок з "Нафтогазом" у Лондонському суді. За його словами, мова йде про судову суперечку української газової монополії з компанією Monégasque de Réassurances s.a.m. (Monde Re) про виплату $88,3 млн, у якій позивачем потім виступила компанія Gater Assets Limited і в якій як забезпечувальний захід використовувалися приналежні "Нафтогазу" права на 7% акцій JKX Oil & Gas.
У прес-центрі "Нафтогазу" поки не стали коментувати дану інформацію.
Видання нагадує, що постановою Кабміну №764 від 22 липня 2009 року Мінфіну і НАК "Нафтогаз України" доручено вжити заходів з реструктуризації заборгованості держхолдингу за зовнішніми позиками і зменшення вартості обслуговування наданих йому кредитів шляхом рефінансування.
В. о.міністра фінансів Ігор Уманський повідомив, що Україна сформує переговорну позицію щодо реструктуризації зовнішнього боргу "Нафтогазу" до 24 серпня, однак вона поки не озвучена.
За його словами, у компанії ще є якийсь час, щоб подати пропозицію про реструктуризацію зовнішнього боргу, не порушуючи передбачених для цього термінів. Він також допустив, що переговори будуть вестися не тільки із власниками єврооблігацій на $500 млн, термін погашення яких настає 30 вересня, але й з іншими зовнішніми кредиторами, зокрема з Deutsche Bank.
Річ може йти про борги "Нафтогазу" Depha Bank на суму $220 млн, CSI - на $550 млн і Deutsche Bank - на $395,2 млн, термін погашення яких припадає на 2009-2012 рр. З урахуванням єврооблігацій і відсотків загальна сума виплат по них становить близько $1,78 млрд, у тому числі цього року - близько $650 млн, у наступному - близько $570 млн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас