Держава хоче керувати компаніями, що належать їй опосередковано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава хоче керувати компаніями, що належать їй опосередковано

Казна та Політика
372
Уряд хоче призначати керівництво підприємств, не менше 50% акцій яких належить компаніям, підконтрольним державі. Ця ініціатива, що міститься в зареєстрованому у Верховній раді законопроекті, повинна дозволити посилити контроль над витратою коштів дочірніх підприємств і процедурою призначення їх керівництва.
Учора на сайті Верховної ради був опублікований текст законопроекту №5055 "Про внесення змін у ст. 22 Господарського кодексу". Згідно з документом, Кабінет міністрів має намір поширити керування державним сектором економіки на господарчі товариства, понад 50% акцій (паїв, часток) яких перебуває в статутних фондах інших госптовариств, підконтрольних державі. Зараз під держуправління підпадають лише компанії, які більш ніж на 50% належать безпосередньо державі - Кабміну.
У пояснювальній записці до законопроекту відзначається: те, що дочірні компанії не підпорядковуються Контрольно-ревізійному управлінню, "часто приводить до ігнорування інтересів держави в сфері використання майна та коштів цих товариств". У ній також говориться, що прийняття запропонованих змін повинне зміцнити фінансову дисципліну і забезпечити врахування інтересів держави. До 1 квітня в Україні діяло 323 товариства з держчасткою понад 50%.
Директор Міжнародного інституту приватизації, керування власністю та інвестицій Олександр Рябченко підкреслює, що ці норми потрібні уряду для спрощення контролю над такими підприємствами. "У першу чергу мова йде про призначення керівництва дочірніх компаній", - вважає він.
За оцінками члена парламентського комітету з питань ПЕК Сергія Пашинського (БЮТ), прийняття закону дозволить державі зміцнити позиції в енергетичному секторі. "Уряд уже не один місяць намагається навести порядок у компаніях, де йому належить контрольний пакет. Однак для кворуму зборів необхідна присутність 60% акціонерів, що дозволяє відомим товаришам блокувати роботу ('Укрнафти'). Закон необхідно швидше прийняти", - сказав він. Контрольний пакет ВАТ "Укрнафта" належить НАК "Нафтогаз України", 100% якого, у свою чергу, належить Кабміну.
У НАК "Нафтогаз України" не змогли прокоментувати законопроект, пославшись на необхідність його детального вивчення. А джерело Ъ у "Укрнафті" розповіло, що документ повністю суперечить законам і Конституції України, у яких "декларується рівність усіх видів власності". "А якщо ні, то акціонери будуть захищати свої права в міжнародних судах", - впевнений співрозмовник Ъ. Депутати вважають, що прийняти законопроект буде вкрай складно. "Цими змінами уряд хоче забезпечити собі зручне керування підприємствами за рахунок порушення прав інших акціонерів", - відзначила депутат Ксенія Ляпіна ("Наша Україна-Народна самооборона").
"Така жорсткість була зрозуміла на початку кризи, але не зараз, коли необхідна лібералізація бізнес-клімату", - сказав депутат Михайло Чечетов (Партія регіонів). За словами пані Ляпіної, закон може бути прийнятий, якщо його підтримають депутати БЮТ, КПУ, блоку Литвина, а також частина фракції НУНС. Можливу підтримку закону підтвердила і депутат Алла Александровська (КПУ). "Але тоді закон наткнеться на президентське вето, а для його подолання вже буде необхідна допомога фракції Партії регіонів, відносини з якою в БЮТ знову погіршилися", - додала Ксенія Ляпіна.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас