Український ринок акцій у середу закрився різноспрямовано, девальвація гривні зменшила "бичачі" оберти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій у середу закрився різноспрямовано, девальвація гривні зменшила "бичачі" оберти

Фондовий ринок
236
Український фондовий ринок у середу з ранку продовжив висхідну динаміку попереднього дня, однак у другій половині торговельної сесії відбулася корекція за основними "фішками", у результаті чого індекс "Української біржі" закрився практично на значеннях вівторка, скоротившись на 0,14% - до 1196,04 пункту, індекс фондової біржі "ПФТС" виріс на 2,51% - до 473,29 пункту.
Торговельна активність на обох біржах залишалася вищою за середню.
Основними драйверами локальних фондових індикаторів другий день поспіль виступили акції енергетичних компаній. Разом з тим із запізненням почали реагувати на знецінювання гривні на міжбанківському валютному ринку акції банків, що натиснуло на індекси.
Як повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" аналітик інвестгрупи "Сократ" Валерія Коцур, увага інвесторів бути зосереджена на локальних новинах. Акції енергогенеруючих компаній продовжили висхідний рух на тлі розповсюджених у вівторок новин про плани уряду створити вертикально інтегрований холдинг, відзначив експерт.
Разом з тим, за її словами, трейдери також почали торгувати акціями менш ліквідних компаній, оскільки "блакитні фішки" оцінені вже досить високо.
Серед акцій "другого ешелону" попитом користувалися акції коксохімічних підприємств.
Коментуючи агентству ситуацію на українських фондових майданчиках, керівник відділу торгівлі цінними паперами інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко відзначив, що вранці ринок відкрився впевненим 1,5%-им зростанням (на "Українській біржі"), при чому основними "двигунами" виступили акції "Центренерго" і "Азовсталі"; однак у другій половині дня, після виходу американських статистичних даних, інвестори вирішили зафіксувати прибуток.
Коцур також додала, що до зниження котирувань ліквідних українських акцій, серед яких акції "Мотор-Січі", Сумського НВО ім. Фрунзе, Авдієвського коксохіму і Полтавського ГЗК, призвело зниження протягом дня європейських індексів.
Також корекція торкнулася акцій банків і "Укрнафти".
На ринку українських єврооблігацій переважала невисока торговельна активність.
"Активність торгів як у корпоративному, так і у суверенному сегментах була вкрай низькою. Український CDS котирувався на рівні попередньої торговельної сесії і станом на 16.00 перебував на рівні 1090 б.п.", - сказав агентству експерт з боргових ринків інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" Олександр Климчук.
Трейдер інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Олександр Ублінскіх у свою чергу відзначив, що в середу на українському ринку єврооблігацій у суверенному секторі тривали покупки бондів Україна'11 і Україна'12, які показали зростання 0,5% від номінальної вартості. У корпоративному сегменті інвестори активно цікавилися купівлею банківських випусків, зокрема Укрсоцбанку з погашенням в 2010 році, випусками УкрСиббанку, Альфа-Банку (Україна) і Укрексімбанку. Єврооблігації "Миронівського хлібопродукту" додали 0,25%.
Крім того, експерт з боргових ринків інвесткомпанії "Конкорд Капітал" Олександр Климчук повідомив, що деяке пожвавлення спостерігалося в торгах бондами банку "Надра" на тлі заяви Юлії Тимошенко про готовність уряду взяти участь у програмі з поліпшення фінансового становища банку. У результаті, за даними інвесткомпанії, котирування єврооблігацій цього емітента виросли на 2 п.п.
Як відзначили експерти інвестгрупи "ТАСК", на "Українській біржі" у середу індексні папери показали різноспрямований рух: з 10 індексних паперів виросли акції "Центренерго" (+4,63%), "Азовсталі" (+3,81%) і Єнакієвського метзаводу (+0,81%), інші показали негативну динаміку. Лідерами зростання в середу стали акції "Донбасенерго" (+11,9%). Найбільше падіння показали акції машинобудівних компаній і банків: акції Сумського НВО ім. Фрунзе втратили 5,63%, акції "Форуму" - 2,77%, Укрсоцбанку - 2,56%, Райффайзен Банку Аваль - 1,65%.
"Акції банків у середу виявилися гірше, ніж ринок на тлі девальвації національної валюти, що надалі може вплинути на фінансові результати банківського сектора в цілому", - відзначив аналітик "ТАСК" В'ячеслав Іванишин.
На "Українській біржі" у середу укладені 867 угод на суму 18,7 млн грн.
На "ринку котирувань" ПФТС у цей день найбільше зростання зафіксовано за акціями ЛуАЗу (+27,1%), також подорожчали акції "Азовсталі" (+6,13%). Найбільше падіння - за акціями "Донецькгормашу" (-28,9%).
На "ринку котирувань" ПФТС у середу укладені 43 угоди на суму 3,2 млн грн.
На "ринку заявок" ПФТС подорожчали акції "Донбасенерго" - на 23,68%, "Азовсталі" - на 6,48%, "Центренерго" - на 5,34%.
На "ринку заявок" ПФТС укладені 73 угоди на суму 7,1 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас