Експерти: Біржові індекси США продовжать зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Біржові індекси США продовжать зростання

Фондовий ринок
282
Світові фондові ринки останнім часом демонструють стійку підвищувальну тенденцію. Зростає і американський ринок акцій. Починаючи з середини березня провідні біржові індекси США підросли в середньому на 50%. Тепер багато експертів чекають хоч би на 10-відсоткову корекцію цього ринку, передає Reuters.
Проте поки для цього немає ніяких передумов. Більш того, на тлі поступового відновлення світової економіки котирування блакитних фішок штурмують все нові висоти. В результаті, відзначають експерти, в програші залишаться ті учасники ринку, які роблять ставки на знижувальну тенденцію в надії купити цінні папери, що сильно подешевшали.
"Ті інвестори, які сподіваються на зниження ринків акцій США, будуть розчаровані. Не думаю, що поточне зростання провідних біржових індексів - тимчасове явище", - відзначає стратег Birinyi Associates Клівланд Рукерт. З цим твердженням важко не погодитися. Як показує історія, американський ринок акцій завжди починав стрімко зростати всього за декілька місяців до виходу країни з рецесії.
Наприклад, на початку 1990-х рр. зростання фондового ринку США почалося за півроку до виходу Штатів з рецесії. У результаті за сім років індекс S&P 500 зріс більш ніж на 300%. До того ж ніяких ознак корекції - навіть 10%-ої - при цьому не спостерігалося. Схожим чином йшли справи і на початку XXI століття, відразу після кризи дот-комів. У період від 2003 р. до 2007 р. S&P 500 підріс на 95%, і знову без будь-якої корекції.
За словами провідного фахівця з інвестицій Russell Investments Еріка Ріштубена, досвід минулих років указує, що і на цей раз корекції на американському ринку не буде. "Думаю, найближчим часом фондові ринки продовжать зростати, і це буде уроком для тих інвесторів, які знаходяться осторонь і чекають на корекцію", - додає експерт.
Звичайно, про повне відновлення американської економіки говорити поки не доводиться. Властям належить вирішити проблему величезного дефіциту бюджету і розібратися зі зростанням зовнішнього боргу країни. При цьому не дуже добре йдуть справи і у компаній США: їх прибутки зростають не через зростання попиту, а через скорочення виробничих витрат. Деякі економісти навіть побоюються, що Штати може накрити друга хвиля рецесії. Проте для американського ринку акцій криза, схоже, залишилася у минулому.
Зараз, за даними Investment Company Institute, до інвестиційних фондів відкритого типу вкладено близько 3,6 трлн дол. Деякі експерти вважають, що інвестори відклали частину коштів сподіваючись на швидку корекцію. Так, у березні ц.р. S&P 500 знизився нижче за позначку 700 пунктів. Тоді інвестори були упевнені в подальшому падінні світових ринків. Проте цим песимістичним прогнозам не дано було збутися. "Найгіршого сценарію вдалося уникнути. Американський ринок зріс за останні декілька місяців на 50%, і поки немає ніяких ознак корекції", - говорить фондовий менеджер SB Auer Funds Роберт Ауер.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас