Долар доріс до офіційного рівня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар доріс до офіційного рівня

Валюта
3276
Підвищення попиту на долар змусило Нацбанк підвищити його курс до рекордного рівня - 7,96 грн/$.
Учора курс продажу на міжбанку досяг 8,5 грн/$. А на роздрібному ринку - 8,55 грн/$. Основними причинами девальвації національної валюти учасники ринку називають прагнення населення убезпечити свої готівкові кошти, а також пасивну поведінку НБУ на валютному ринку. За незмінної політики регулятора курс гривні буде продовжувати зростати і далі, відзначають експерти.
Учора Нацбанк підвищив офіційний курс долара до рекордного за увесь час існування гривні рівня - 7,96 грн/$. Це вже друге підвищення за останній тиждень - у вівторок гривня подешевшала відразу на 6 коп., до 7,94 грн/$. "Нацбанк керується рівнем попиту та пропозиції на ринку. Коли за півроку ВВП падає на 20%, а промвиробництво - ще більше, курс національної валюти не може залишатися колишнім", - розповіло джерело в НБУ.
Рішення Нацбанку позначилося як на міжбанківському, так і на роздрібному курсі. Учора валютний індикатор склав 8,47/8,50 грн/$. За даними системи UkrDealing.com, торги на міжбанку закрилися на рівні 8,4/8,5 грн/$. Згідно з даними порталу FINANCE.UA , готівковий курс долара коливався в межах 8,41/8,55 грн.
Одним із ключових факторів девальвації гривні є різке підвищення попиту на валюту серед населення. Це пояснюється прагненням зберегти свої заощадження перед вереснем, коли люди очікують повторення торішнього сценарію, відзначають опитані учасники ринку.
У результаті песимістичних настроїв у липні цього року відтік валюти з банків склав $1,1 млрд проти $153 млн у червні. За експертними оцінками, у липні населення купило понад $2,5 млрд.
НБУ вирішив стабілізувати курс шляхом продажу валюти банкам для готівкових операцій. При цьому, відповідно до листа НБУ №13-121/5620-15936, куплена для цих цілей валюта повинна бути продана населенню протягом п'яти днів.
Маржа між курсом купівлі валюти в НБУ і її продажем населенню не може перевищувати 2%. Учора НБУ продавав долар по 8 грн/$, таким чином, курс продажу готівкової валюти повинен становити до 8,16 грн/$. Банкам також заборонено продавати цю валюту одній особі на суму понад 8 тис. грн в один операційний день.
Не продану валюту на суму від $1 тис. банки зобов'язані продати НБУ на шостий робочий день від дня проведення інтервенцій.
Регулятор також пропонує знижувати попит на долар шляхом введення нових обмежень. Минулої п'ятниці регулятор розіслав банкам проект постанови свого правління, у якому пропонується внести зміни в "Інструкцію про порядок організації і здійснення валютно-обмінних операцій".
Зокрема, запропоновано продавати валюту на суму понад 15 тис. грн лише за пред'явленням паспорта. Копія паспорта повинна залишатися в документах для банку. Банки зможуть продавати одному покупцеві не більше 80 тис. грн на день. Уводиться також заборона на зміну курсу протягом дня.
І все-таки різке зростання курсу - це насамперед результат незначних інтервенцій регулятора, вважають експерти. "У липні Нацбанк збільшив обсяг інтервенцій на 62%, до $1,12 млрд. Щоб утримати курс долара на рівні 8,15 грн, потрібно було, щоб чисті інтервенції Нацбанку склали хоча б $2 млрд на місяць. Але в регулятора таких сум немає, тим більше що є норма МВФ, відповідно до якої НБУ може продавати лише близько $700 млн на місяць", - говорить керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club Микола Івченко.
Нагадаємо, раніше радник глави НБУ Валерій Литвицький заявив, що Нацбанк може направити на підтримку курсу національної валюти $2,8 млрд. "Однак обсяг інтервенцій Нацбанку не виріс, хоча зараз регулятор і почав продавати кошти для реалізації валюти населенню", - говорить заступник голови правління-скарбник "Дочірнього банку Сбербанку Росії" Дмитро Золотько.
Подальше погіршення ситуації загрожує обвалом гривні. "Потрібно, щоб хоча б на місяць курс стабілізувався на рівні 8,40/8,50 грн/$, інакше найближчим часом долар перевищить 9 грн. Якщо американська валюта буде продовжувати зростати так само, як у липні-серпні - по 30-40 коп. за місяць, то до кінця року долар досягне 9,6-10 грн. Це критичний рівень для економіки України", - говорить Микола Івченко.
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас