Нацбанк прив'язав ставки рефінансування до облікової ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк прив'язав ставки рефінансування до облікової ставки

Валюта
1031
Національний банк України прив'язав ставки рефінансування до облікової ставки. Це передбачено постановою Нацбанку №415 від 21 липня 2009 року (реєстрація в Мінюсті 10 серпня 2009 року), якою вносяться зміни в Положення про процентну політику НБУ. Постанова оприлюднена на сайті Верховної Ради.
У документі передбачено, що ставка за кредитами овернайт без забезпечення (бланковими), надаваними Нацбанком комерційним банкам, повинна бути не нижчою, ніж облікова ставка НБУ плюс 5 процентних пунктів, а за кредитами овернайт під забезпечення – не нижче, ніж облікова ставка НБУ плюс 3 процентні пункти. При цьому вказується, що процентна ставка за кредитами овернайт без забезпечення (бланковими) є найвищою процентною ставкою Національного банку та установлюється на тендерній основі.
Ставка за кредитами, які надані НБУ банкам у випадку реальної загрози стабільності їх роботи, визначається в розмірі середньозваженої процентної ставки рефінансування, розрахованої за останні 30 днів, що передували даті ухвалення рішення про надання кредиту.
Вартість пролонгованих кредитів установлюється на рівні процентної ставки, визначеної в кредитному договорі, плюс один процентний пункт.
Постанова зареєстрована в Міністерстві юстиції 10 серпня 2009 року і набуває чинності з 20 вересня 2009 року. У ній вказується, що документ прийнятий «з метою підвищення ролі процентної політики Нацбанку в керуванні грошово-кредитним ринком».
Як повідомляв УНІАН, Національний банк України з 12 серпня знизив облікову ставку з 11% до 10,25%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас