"Ъ": Дострокових не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Дострокових не буде

Кредит&Депозит
6337
Національний банк планує заборонити дострокове зняття банківських вкладів і зобов'язати банки виплачувати відсотки за валютними депозитами у гривні. Банкіри підтримують ініціативи НБУ, очікуючи, що їхня реалізація дозволить знизити тиск на курс гривні.
Однак експерти побоюються, що такі нововведення ще більше підірвуть довіру до банківської системи і приведуть до подальшого зниження припливу депозитів.
Минулого тижня Нацбанк оприлюднив проект постанови правління НБУ "Про затвердження змін в Інструкцію про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній і іноземній валютах і Положення про порядок проведення банками України депозитних операцій з юридичними та фізичними особами". У документі сказано, що "вкладники банку не мають права вимагати припинення або дострокового виконання зобов'язань банку за договором банківського вкладу (депозиту)".
Наприклад, якщо вкладник захоче розірвати депозитний договір, то "банк не виконує дії за вимогами вкладника". У випадку прийняття постанови нові правила будуть поширюватися не тільки на нові, але й на діючі депозитні договори.
У Нацбанку відзначають, що розробили проект постанови для приведення своїх нормативних актів у відповідність із прийнятим 27 липня законом "Про особливості проведення заходів щодо фінансового оздоровлення банків". Виконавчий директор НБУ з питань платіжних систем і розрахунків Віктор Кравець пояснив, що документ повинен допомогти банкам вирішити проблему, яка виникла рік тому.
"Проблема пов'язана з тим, що перевернені концептуальні підходи по цьому питанню, - заявив чиновник. - Якщо це банківський вклад, то він повинен вноситися на особливий термін без права дострокового зняття.
Необмежено користуватися грішми можна з поточного рахунку. У результаті конкуренції банків один з одним вони ввели замість депозитних рахунків дублюючі поточні. Щоб цю чехарду ліквідувати, ми підготували таку постанову". Банки, які нараховували високі відсотки по поточних рахунках під видом депозитних, будуть змушені ліквідувати такі продукти.
Нагадаємо, у розпал кризи банкіри обурювалися достроковим зняттям вкладів і просили регулятора почати дії щодо введення такого мораторію. "Я особисто ще давно пропонував Нацбанку заборонити населенню позбавляти нас депозитної бази, як це зроблено в усьому світі, крім України, Росії і ще кількох країн", - зізнався заступник голови правління одного з найбільших банків з іноземним капіталом. Заборону на дострокове зняття депозитів заперечували юристи, говорячи, що вона суперечить Цивільному кодексу.
Втім, Віктор Кравець стверджує, що цим документом протиріччя із Цивільним кодексом будуть зняті: "Нічиї інтереси не будуть защемлені, якщо людина знає, що вона підписує". За його словами, після обговорення постанови і затвердження Мінюстом, вона може набути чинності через два місяці. У НБУ повідомили, що, крім цього, планують зобов'язати банки виплачувати відсотки за валютними депозитами тільки в гривні. "Банківський вклад - це послуга, надавана українським банком. А за нашим законодавством послуги повинні надаватися тільки в національній валюті, - пояснив ініціативу один із чиновників НБУ. - Поки ми тільки обговорюємо це питання, можливо, дозволимо банкам нараховувати відсотки у валюті, а виплачувати їх у гривні за офіційним курсом".
У цілому банкіри задоволені нововведеннями регулятора, вважаючи, що вони дозволять стабілізувати курс гривні. Вони також вважають, що без проблем зможуть платити валютні відсотки в гривні. "Якщо клієнтові потрібно заробити, то йому однаково, як це зробити. Швидше за все, після зняття відсотків у гривні він відразу переведе їх у валюту, але залишається надія, що якась частина гривні повернеться в економіку", - сказав голова правління Індустріалбанку Леонід Гребінський.
Однак експерти вважають, що в частини населення мораторій взагалі відіб'є бажання вкладати в банки. "Довіра до банків сильно підірвана, а після цих змін вона і зовсім пропаде на тривалий час, - сказав начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин. - Якщо зараз люди несуть гроші хоча б у держбанки, то після цього можуть перестати це робити, тому що політика Нацбанку для населення непередбачена".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас