Що відбувається в банках? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що відбувається в банках?

Валюта
7562
У банки знову почали повертатися вкладники. Однак усе більше кредитів визнаються простроченими або безнадійними, а власний капітал банків скорочується. От і вирішили "Деньги" з'ясувати, які банки найсильніше зачепила криза, і як зміняться найближчим часом ставки за вкладами і кредитами.
Як уже писали "Деньги" на початку серпня, більше, ніж половина з 62 найбільших банків зазнали збитків за січень-червень 2009 року. Причому в п'яти з них - понад 1 млрд грн. З них чотири мають тимчасові адміністрації: "Надра", Укрпромбанк, Родовід-банк, "Київ". П'ятий - цілком благополучний "Райффайзен Банк Аваль". На сайті акціонера "Райффайзен Банку Аваль" є інформація про те, що рівень "проблемних" кредитів в української "дочки" дорівнює станом на 1 липня 2009 року 18,2% портфеля. Це чимало, але істотно нижче, ніж у багатьох банків із групи найбільших. До того ж банк активно "ріже" витрати: за перше півріччя їх удалося скоротити на 22%.
В австрійському "Ерсте Банку" також відзначають, що за перше півріччя збиток їхнього українського банку досяг €38,2 млн, але при цьому збільшений операційний дохід і скорочені витрати.
Найбільший капітал нині в Ощадбанку, який ще й наростив його на 6,14% у першій половині 2009-го. З початку року власний капітал Кредобанку виріс на 62,63%, Укрексімбанку - на 79,91%, "ІНГ Банку" (Україна) - на 62,63%, "Банку Ренесанс Капітал" - на 46,76%, "СЕБ Банку" - на 46,57%.
Але банків, у яких з початку року власний капітал "схуд", набагато більше. З 62 великих банків власні кошти скоротилися в 32. На 24,81% капітал скоротився в "Ерсте Банку", на 24,3% - в "Прокредит Банку", на 22,27% - в "ОТП Банку", на 21,25% - у Сведбанку, на 20,49% - в "Кредит Європа Банку", на 23,06% - в "дочірнього" банку "Сбербанк Росії".
Позитивна динаміка вкладів фізосіб у першому півріччі була відзначена в 24 банків. Причому багатьом з них удалося домогтися вражаючих результатів. В "СЕБ Банку" обсяг вкладників з початку року збільшився на 99,28%, в "Ерсте Банку" - на 75,32%, в "Астра Банку" - на 47,01%, в "БМ Банку" - на 29,67%, в "дочірнього" банку "Сбербанк Росії" - на 22,59%. Але потрібно пам'ятати, що це не найбільші банки.
Однак у низці банків втрати великі. Активно скорочувався обсяг вкладів у першому півріччі в "Банку Ренесанс Капітал" (-99,99%), "Каліон Банку" (Україна) (-60,45%), "ФС Банку" (-43,23%), банку "Фінансова ініціатива" (-40,32%).
І все-таки червень став першим місяцем, коли обсяг депозитів населення в банківській системі знову почав активно зростати (+9,4%, порівняно із травнем). З одного боку, це пов'язано зі зростанням довіри населення до банків, з іншого боку - із завищеними процентними ставками, якими заманювали нас банкіри в першому півріччі.
У більшості банків відношення власного капіталу до депозитів фізосіб залишається на прийнятному рівні. А в деяких банків коштів для того, щоб упоратися з масовим відтоком вкладів, вистачає навіть із лишком. Правда, гарним покриттям депозитів капіталом можуть похвалитися переважно ті банки, які почали залучати вкладників не дуже давно, тому їхні депозитні портфелі поки невеликі і непорівнянні з обсягом депозитів найбільших банків.
Ставки знижуються
Позитивною тенденцією можна назвати і зниження ставок за депозитами. Банкіри стверджують, що час позахмарної прибутковості вкладів минув. "До кінця року процентні ставки знизяться на 1-3%. Середньоринковий показник за вкладами у валюті буде становити 7-9%. У гривні ставки зупиняться на рівні 17-19%", - говорить голова правління OTP Bank Дмитро Зіньков. А це, по суті, докризовий рівень ставок, вважають "Деньги".
Зниження ставок банкіри пов'язують у першу чергу зі стабілізацією ситуації в банківському секторі - гостра "жага" грошей дещо вгамована. Ще один важливий фактор - скорочення кредитування. Щоб забезпечити депозитам настільки високу прибутковість, гроші потрібно вкладати під ще більш високий відсоток. А якщо немає можливості кредитувати, то неможливо й заробляти. Особливо це стосується коштів у валюті.
"Так як немає можливості видавати кредити в іноземній валюті, тому в банків і не виникає потреба в додатковому залученні валютних депозитів. Що, відповідно, спричиняє зниження ставок", - пояснює директор департаменту стратегії і PR Кредобанку Роман Лепак.
Випробування восени
Експерти говорять, що, незважаючи на транш МВФ, прийдешні вибори та очікування припливу інвестицій ситуація в банківській системі залишиться напруженою через негативні тенденції в економіці, коливання курсу і падіння доходів населення.
"Кредитувати банки не можуть, тому що, з одного боку, "якість" позичальників низька, а з іншого боку - відсутні ресурси. По суті, банкам залишається працювати з поточним кредитним портфелем, максимально "тиснути" на позичальників, і скорочувати свої витрати", - підкреслює Олександр Сугоняко, президент Асоціації українських банків.
З ним солідарні й інші фінансисти. "В 2009 році значних змін у сфері кредитування не відбудеться. Деякі стабільні банки будуть продовжувати кредитувати своїх клієнтів, але це не набуде широкого поширення по всьому ринку", - говорить член правління Universal Bank Ігор Дорошенко.
До того ж повернення вкладників у банки, на думку скептиків, спровоковано "політичними" виплатами населенню, які, як і рекапіталізація, здійснюються за рахунок "друкарського верстата" і призводять до інфляції.
"Усі намагаються за всяку ціну приборкати інфляцію, не розуміючи, що застосування стандартного набору інструментів - згортання кредитування, грошового голоду, величезних ставок за позиками - призводить до зворотної реакції", - ремствує радник глави Мінекономіки України Сергій Яременко, колишній заступник голови НБУ, що відповідав там за курс національної валюти.
І все-таки НБУ доведеться тримати гривню "у вузді", тому що девальвація буде погіршувати якість банківських активів. Самим же банкам доведеться працювати над чищенням "поганих" кредитів і збереженням капіталізації.
Коли почнуть кредитувати
Банкіри очікують початку активного кредитування населення не раніше другого півріччя 2010 року. Першими відновляться автокредити. Причому процвітати будуть спільні програми з автодилерами і виробниками. Що, власне, ми спостерігаємо вже зараз.
Також путівку в життя отримають споживчі позики під заставу нерухомості та авто. Правда, суми таких позик навряд чи будуть перевищувати 50% вартості застави.
Наступні на черзі - кредитні картки. Але тільки для тих позичальників, хто може похвалитися позитивною кредитною історією, або ж для учасників зарплатних проектів.
А от поновлення іпотеки доведеться почекати. Принаймні доти, поки не вирішиться ситуація із цінами на житло. Найменше шансів на поновлення в беззаставних кредитів готівкою.
Головне, що може змінитися в кредитуванні, - банки можуть переорієнтуватися з населення на юросіб. Адже кредитування економіки - справа не тільки шляхетна, але й схвалена НБУ. "При поновленні кредитування банки почнуть у першу чергу віддавати перевагу юридичним особам, своїм багаторічним партнерам - для забезпечення їхньої господарської діяльності", - вважає Роман Лепак.
Отже: Банкіри прогнозують "видужання" банківської системи вже до осені 2010 року. Поки ж обіцяють невелике зниження депозитних ставок і повний штиль у кредитуванні.
Олена Буруль, Павло Харламов
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас