НБУ у січні-липні оштрафував банки за порушення у валютній сфері на суму близько 1 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ у січні-липні оштрафував банки за порушення у валютній сфері на суму близько 1 млн грн

Казна та Політика
1415
Національний банк України (НБУ) у січні-липні 2009 року оштрафував банки за порушення у валютній сфері на суму 0,935 млн грн, що на 41% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
"В 2009 році значно зросла кількість, і якість перевірок банків… Винесені постанови про притягнення банків до відповідальності на суму, більшу в 1,4 рази (за сім місяців 2009 року - 526 постанов на суму близько 935 тис. грн, за сім місяців 2008 року - 475 постанов на суму близько 664 тис. грн)", - говориться в повідомленні на офіційному веб-сайті Нацбанку.
За його даними, кількість перевірок зросла на 60% - до 840: штрафні санкції застосовувалися до банків переважно за невиконання функцій агента валютного контролю, за помилки у звітності про валютні операції і за недотримання порядку торгівлі на міжбанківському валютному ринку України.
НБУ також відзначає скорочення обсягів купівлі безготівкової іноземної валюти за гривні для здійснення розрахунків з нерезидентами за імпорт продукції без ввезення на територію України.
"Протягом семи місяців 2009 року на такі цілі придбана іноземна валюта в еквіваленті $224,2 млн (у порівнянні з $2159,9 млн за аналогічний період 2008 року)", - вказується в повідомленні.
У документі також відзначається зросла увага НБУ в літні місяці до контролю над дотриманням банками вимог валютного законодавства при здійсненні валютообмінних операцій.
"Протягом липня-серпня 2009 року здійснено 375 перевірок пунктів обміну валюти… Установлено 47 фактів порушення пунктами обміну валют вимог інструкції", - говориться в повідомленні.
За даними НБУ, за підсумками перевірок ухвалені рішення про припинення діяльності пунктів обміну валют АБ "Олімпійська Україна" і ТОВ "Люсьєн-Стар", яке діє на підставі агентської угоди.
Крім того, співробітники НБУ виявили шість незареєстрованних діючих пунктів обміну валют, про що проінформували Службу безпеки України.
НБУ також відзначає, що перевірки виявили випадки проведення банками за дорученням клієнтів великомасштабних фінансових операцій, які можуть бути пов'язаними з відтоком капіталу за межі України або легалізацією доходів, отриманих злочинним шляхом: НБУ не наводить будь-яких даних про такі випадки.
Як повідомлялося, в одному лише Київському регіоні до початку 2009 року було зареєстровано 592 валютообмінних пункти, з яких 362 працювали за агентськими угодами з банками: щоденний оборот у валютно-обмінних пунктах столиці становив близько $6,2 млн і EUR3,1 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас